Welke wijn bij risotto?

Risotto is een heerlijk Italiaans gerecht dat bestaat uit rijst, bouillon en verschillende ingrediënten zoals groenten, vlees of vis. Het is een gerecht dat vaak wordt geserveerd als hoofdgerecht en dat goed te combineren is met verschillende soorten wijn. Maar welke wijn past nu het beste bij risotto? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Welke wijn bij risotto

Witte wijn bij risotto

Witte wijn is een goede keuze bij risotto, vooral als je een risotto maakt met vis of zeevruchten. Een droge witte wijn past hier het beste bij, omdat deze de smaak van de vis of zeevruchten niet overheerst. Een aantal goede opties zijn:

 • Sauvignon Blanc
 • Pino Grigio
 • Vermentino
 • Chardonnay

Sauvignon Blanc is een frisse en fruitige wijn die goed past bij risotto met vis of zeevruchten. Pino Grigio is een lichte en droge wijn die goed past bij risotto met groenten. Vermentino is een aromatische wijn die goed past bij risotto met schelpdieren. Chardonnay is een volle en rijke wijn die goed past bij risotto met kip of paddenstoelen.

Rode wijn bij risotto

Rode wijn is ook een goede keuze bij risotto, vooral als je een risotto maakt met vlees of paddenstoelen. Een medium-bodied rode wijn past hier het beste bij, omdat deze de smaak van het vlees of de paddenstoelen niet overheerst. Een aantal goede opties zijn:

 • Barbera
 • Pinot Noir
 • Sangiovese
 • Nebbiolo

Barbera is een fruitige en zachte wijn die goed past bij risotto met vlees. Pinot Noir is een lichte en fruitige wijn die goed past bij risotto met paddenstoelen. Sangiovese is een droge en kruidige wijn die goed past bij risotto met tomaten en worstjes. Nebbiolo is een volle en krachtige wijn die goed past bij risotto met wild.

Andere opties

Naast witte en rode wijn zijn er nog andere opties die goed passen bij risotto. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Rosé
 • Bubbels
 • Sherry

Rosé is een goede keuze bij risotto met groenten of kip. Het is een lichte en fruitige wijn die goed past bij de lichte smaken van de risotto. Bubbels zijn een goede keuze bij risotto met zeevruchten of schelpdieren. Ze zijn fris en bruisend en passen goed bij de zilte smaken van de vis. Sherry is een goede keuze bij risotto met paddenstoelen of truffel. Het is een droge en nootachtige wijn die goed past bij de aardse smaken van de paddenstoelen.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten wijn die goed passen bij risotto. Het belangrijkste is om te kijken naar de ingrediënten die je gebruikt en daar een passende wijn bij te kiezen. Een droge witte wijn past goed bij vis en zeevruchten, terwijl een medium-bodied rode wijn goed past bij vlees en paddenstoelen. Maar ook rosé, bubbels en sherry zijn goede opties om te overwegen. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jouw favoriete combinatie is!Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Coppola Wijn: Een Italiaanse Wijn met Amerikaanse Roots.

Plaats een reactie