Wijn met bubbels: een feestelijke drank voor elke gelegenheid

Wijn met bubbels, ook wel bekend als mousserende wijn, is een drank die al eeuwenlang wordt gedronken bij feestelijke gelegenheden. Het is een drank die zorgt voor een feestelijke sfeer en die bij veel mensen gelijk staat aan luxe en genieten. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten wijn met bubbels, hoe het wordt gemaakt en welke gerechten er goed bij passen.

Wijn met bubbels

Soorten wijn met bubbels

Er zijn verschillende soorten wijn met bubbels, elk met hun eigen smaak en karakteristieken. De bekendste soorten zijn:

  • Champagne: afkomstig uit de Champagne-streek in Frankrijk en gemaakt van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne staat bekend om zijn complexe smaak en aroma’s van toast, brioche en citrus.
  • Prosecco: afkomstig uit de Veneto-regio in Italië en gemaakt van de druivensoort Glera. Prosecco heeft een lichtere smaak dan champagne en wordt vaak gedronken als aperitief.
  • Cava: afkomstig uit Spanje en gemaakt van de druivensoorten Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Cava heeft een frisse smaak en aroma’s van groene appel en citrus.
  • Crémant: afkomstig uit verschillende regio’s in Frankrijk en gemaakt van verschillende druivensoorten, afhankelijk van de regio. Crémant heeft een lichtere smaak dan champagne en is vaak iets goedkoper.

Hoe wordt wijn met bubbels gemaakt?

Wijn met bubbels wordt gemaakt door middel van een tweede gisting in de fles. Nadat de druiven zijn geplukt en geperst, wordt het sap gefermenteerd tot wijn. Vervolgens wordt er suiker en gist toegevoegd aan de wijn, waarna het wordt gebotteld. Tijdens de tweede gisting in de fles ontstaat er koolzuurgas, wat zorgt voor de bubbels in de wijn.

De methode die wordt gebruikt om wijn met bubbels te maken, verschilt per regio en per soort wijn. De meest bekende methode is de méthode traditionnelle, die wordt gebruikt voor champagne. Hierbij wordt de wijn gebotteld met suiker en gist, waarna de flessen worden opgeslagen in kelders om te rijpen. Na een aantal maanden of jaren worden de flessen gedraaid en geschud, zodat het bezinksel naar de hals van de fles zakt. Vervolgens wordt de hals van de fles bevroren en wordt de kurk verwijderd, waarna het bezinksel eruit wordt gedrukt en de fles wordt bijgevuld met wijn en suiker. De fles wordt vervolgens afgesloten met een nieuwe kurk en draadkooi.

Welke gerechten passen goed bij wijn met bubbels?

Wijn met bubbels is een veelzijdige drank die goed past bij verschillende gerechten. Het is een goede keuze als aperitief, maar kan ook goed worden gedronken bij het hoofdgerecht of dessert. Hieronder vind je een aantal gerechten die goed passen bij wijn met bubbels:

  • Oesters: de frisse smaak van wijn met bubbels past goed bij de zilte smaak van oesters.
  • Zalm: de lichte smaak van prosecco of crémant past goed bij de zachte smaak van zalm.
  • Kip: champagne of cava passen goed bij kipgerechten, vooral als er een romige saus bij wordt geserveerd.
  • Aardbeien: de zoete smaak van aardbeien past goed bij de lichte smaak van prosecco.

Conclusie

Wijn met bubbels is een drank die al eeuwenlang wordt gedronken bij feestelijke gelegenheden. Er zijn verschillende soorten wijn met bubbels, elk met hun eigen smaak en karakteristieken. Wijn met bubbels wordt gemaakt door middel van een tweede gisting in de fles en is een veelzijdige drank die goed past bij verschillende gerechten. Of je nu kiest voor champagne, prosecco, cava of crémant, met wijn met bubbels zorg je altijd voor een feestelijke sfeer.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Antinori Wijn: Een Italiaanse Wijnmakerij met een Rijke Geschiedenis.

Plaats een reactie