Griekse witte wijn: een verrassende ontdekking

Griekenland staat bekend om zijn prachtige eilanden, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Maar wist je dat Griekenland ook een uitstekende wijnproducent is? Vooral de Griekse witte wijn is de laatste jaren steeds populairder geworden. In dit artikel ontdek je alles over deze verrassende wijnsoort.

Griekse witte wijn

De geschiedenis van Griekse witte wijn

Wijnbouw is al eeuwenlang een belangrijke activiteit in Griekenland. De oude Grieken dronken al wijn en gebruikten het ook bij religieuze ceremonies. In de middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de Byzantijnen en later door de Venetianen en de Ottomanen. Na de onafhankelijkheid van Griekenland in 1821 werd de wijnbouw verder geprofessionaliseerd en werden er nieuwe druivenrassen geïntroduceerd.

De laatste jaren is er een hernieuwde interesse in de Griekse wijnbouw. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in moderne technologieën en er wordt meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de wijnen. Dit heeft geleid tot een groeiende populariteit van de Griekse wijnen, zowel in Griekenland zelf als in het buitenland.

De druivenrassen van Griekse witte wijn

Er zijn verschillende druivenrassen die gebruikt worden voor de productie van Griekse witte wijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende rassen:

 • Assyrtiko: een druif die vooral op het eiland Santorini wordt verbouwd. De wijn heeft een hoge zuurgraad en een minerale smaak.
 • Moschofilero: een aromatische druif die vooral in de Peloponnesos wordt verbouwd. De wijn heeft een bloemige en fruitige smaak.
 • Malagousia: een druif die bijna was uitgestorven, maar de laatste jaren weer populair is geworden. De wijn heeft een volle en fruitige smaak.
 • Robola: een druif die vooral op het eiland Kefalonia wordt verbouwd. De wijn heeft een frisse en minerale smaak.

De smaak van Griekse witte wijn

Griekse witte wijn heeft over het algemeen een frisse en fruitige smaak. De wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verfrissend en dorstlessend effect. Daarnaast hebben veel Griekse witte wijnen een minerale smaak, die wordt veroorzaakt door de vulkanische bodems waarop de druiven worden verbouwd.

De smaak van Griekse witte wijn kan sterk verschillen per druivenras en per regio. Zo heeft de Assyrtiko uit Santorini een zeer specifieke smaak, die wordt beïnvloed door de vulkanische bodem en het klimaat van het eiland. De Moschofilero uit de Peloponnesos heeft daarentegen een bloemige en fruitige smaak, die wordt veroorzaakt door het warme klimaat en de bodemgesteldheid van de regio.

De beste combinaties met Griekse witte wijn

Griekse witte wijn is uitstekend te combineren met verschillende gerechten uit de Griekse keuken. Hieronder vind je een aantal suggesties:

 • Gegrilde vis: de frisse en minerale smaak van Griekse witte wijn past uitstekend bij gegrilde visgerechten, zoals gegrilde octopus of gegrilde zeebaars.
 • Feta salade: de fruitige en bloemige smaak van Griekse witte wijn past goed bij een frisse salade met feta, tomaat en olijven.
 • Moussaka: de volle en fruitige smaak van Griekse witte wijn past goed bij dit traditionele Griekse gerecht met aubergine, gehakt en bechamelsaus.

De beste Griekse witte wijnen

Er zijn veel verschillende Griekse witte wijnen verkrijgbaar, van verschillende druivenrassen en uit verschillende regio’s. Hieronder vind je een aantal aanraders:

 • Assyrtiko van Domaine Sigalas: een van de bekendste Assyrtiko’s uit Santorini, met een frisse en minerale smaak.
 • Moschofilero van Tselepos: een aromatische wijn uit de Peloponnesos, met een bloemige en fruitige smaak.
 • Malagousia van Gerovassiliou: een volle en fruitige wijn, gemaakt van de bijna uitgestorven Malagousia-druif.
 • Robola van Gentilini: een frisse en minerale wijn uit Kefalonia, met een lichte citrussmaak.

Conclusie

Griekse witte wijn is een verrassende ontdekking voor wijnliefhebbers. De wijnen hebben een frisse en fruitige smaak, die sterk kan verschillen per druivenras en per regio. Griekse witte wijn is uitstekend te combineren met verschillende gerechten uit de Griekse keuken, zoals gegrilde vis en moussaka. Er zijn veel verschillende Griekse witte wijnen verkrijgbaar, van verschillende druivenrassen en uit verschillende regio’s. Probeer eens een Assyrtiko uit Santorini of een Moschofilero uit de Peloponnesos en ontdek de rijke smaken van Griekse witte wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Mini fles wijn: de perfecte oplossing voor kleine gelegenheden.

Plaats een reactie