Spanje Wijn: Een Overzicht van de Wijnregio’s en Druivensoorten

Spanje is een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld en heeft een lange geschiedenis van wijnbouw. Het land heeft een gevarieerd klimaat en landschap, wat resulteert in een breed scala aan wijnstijlen en druivensoorten. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste wijnregio’s en druivensoorten van Spanje.

Spanje wijn

Wijnregio’s van Spanje

Spanje heeft 69 wijnregio’s, die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wijnregio’s van Spanje:

Rioja

Rioja is de bekendste wijnregio van Spanje en produceert voornamelijk rode wijnen van de Tempranillo-druif. Rioja-wijnen staan bekend om hun complexiteit en kunnen lang worden bewaard. De regio heeft ook een kleinere productie van witte wijnen van de Viura-druif.

Ribera del Duero

Ribera del Duero is een andere belangrijke wijnregio van Spanje, gelegen in het noorden van het land. De regio produceert voornamelijk rode wijnen van de Tempranillo-druif, die hier Tinto Fino wordt genoemd. Ribera del Duero-wijnen staan bekend om hun kracht en diepte.

Penedès

Penedès is een wijnregio in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. De regio is vooral bekend om zijn Cava, een mousserende wijn die wordt geproduceerd volgens de traditionele methode. Penedès produceert ook rode en witte wijnen van de lokale druivensoorten Xarel-lo, Macabeo en Parellada.

Navarra

Navarra is een wijnregio in het noorden van Spanje, grenzend aan Frankrijk. De regio produceert voornamelijk rode wijnen van de Tempranillo-druif, maar ook roséwijnen van de Garnacha-druif. Navarra-wijnen staan bekend om hun fruitige karakter en frisheid.

Rias Baixas

Rias Baixas is een wijnregio in Galicië, in het noordwesten van Spanje. De regio is vooral bekend om zijn witte wijnen van de Albariño-druif, die hier het meest voorkomt. Rias Baixas-wijnen staan bekend om hun frisheid en aroma’s van citrus en steenfruit.

Druivensoorten van Spanje

Spanje heeft meer dan 400 inheemse druivensoorten, waarvan er veel alleen in Spanje worden verbouwd. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste druivensoorten van Spanje:

Tempranillo

Tempranillo is de belangrijkste rode druivensoort van Spanje en wordt verbouwd in veel wijnregio’s, waaronder Rioja, Ribera del Duero en Navarra. De druif produceert wijnen met een medium body en aroma’s van rood fruit, vanille en kruiden.

Garnacha

Garnacha, ook bekend als Grenache, is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in het noorden van Spanje. De druif produceert wijnen met een hoog alcoholgehalte en aroma’s van rood fruit en kruiden.

Albariño

Albariño is de belangrijkste witte druivensoort van Spanje en wordt verbouwd in de Rias Baixas-regio. De druif produceert wijnen met een hoge zuurgraad en aroma’s van citrus en steenfruit.

Viura

Viura, ook bekend als Macabeo, is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Rioja en Penedès. De druif produceert wijnen met een lichte body en aroma’s van citrus en bloemen.

Xarel-lo

Xarel-lo is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Penedès en wordt gebruikt voor de productie van Cava. De druif produceert wijnen met een hoge zuurgraad en aroma’s van groene appel en citrus.

Conclusie

Spanje is een fascinerend wijnland met een lange geschiedenis van wijnbouw en een breed scala aan wijnstijlen en druivensoorten. Of u nu op zoek bent naar een complexe Rioja, een krachtige Ribera del Duero of een frisse Albariño, Spanje heeft voor elk wat wils. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn bewaren: tips en tricks.

Plaats een reactie