Rode wijn bewaren: tips en tricks

Als wijnliefhebber is het belangrijk om te weten hoe je rode wijn het beste kunt bewaren. Rode wijn bewaren is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de wijn zijn smaak en aroma behoudt. In dit artikel geven we je tips en tricks om rode wijn op de juiste manier te bewaren.

Rode wijn bewaren

Waarom rode wijn bewaren?

Voordat we ingaan op hoe je rode wijn moet bewaren, is het belangrijk om te weten waarom je rode wijn zou willen bewaren. Rode wijn kan namelijk beter worden naarmate hij ouder wordt. Dit komt doordat de tannines in de wijn zachter worden en de smaak en aroma zich verder ontwikkelen. Een goede rode wijn kan daarom jarenlang bewaard worden en alleen maar beter worden.

De juiste temperatuur

Een van de belangrijkste factoren bij het bewaren van rode wijn is de temperatuur. Rode wijn moet namelijk op een constante temperatuur bewaard worden. De ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn is tussen de 12 en 18 graden Celsius. Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn gaan oxideren en als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en uitzetten, waardoor de kurk kan barsten.

Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Schommelingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de wijn sneller veroudert en zijn smaak en aroma verliest. Het is daarom aan te raden om de wijn op te slaan in een kelder of wijnkast waar de temperatuur constant blijft.

De juiste luchtvochtigheid

Naast de temperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk bij het bewaren van rode wijn. De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van rode wijn is tussen de 60 en 80 procent. Als de luchtvochtigheid te laag is, kan de kurk uitdrogen en als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er schimmel ontstaan op de kurk en de fles.

Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kun je een luchtbevochtiger gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de flessen horizontaal op te slaan, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt.

De juiste plek

Naast de temperatuur en luchtvochtigheid is ook de plek waar je de rode wijn bewaart belangrijk. De wijn moet namelijk op een donkere plek bewaard worden, omdat licht de smaak en aroma van de wijn kan aantasten. Daarnaast moet de wijn op een plek bewaard worden waar geen sterke geuren aanwezig zijn, omdat de wijn geuren kan opnemen.

Als je geen kelder of wijnkast hebt, kun je de wijn het beste bewaren op een donkere plek in huis, zoals een kast of een kelderbox. Zorg er wel voor dat de plek niet te warm wordt en dat er geen sterke geuren aanwezig zijn.

De juiste kurk

Als je rode wijn bewaart, is het belangrijk om te weten dat niet alle kurken geschikt zijn voor langdurige opslag. Kurken van slechte kwaliteit kunnen namelijk lucht doorlaten, waardoor de wijn kan oxideren en zijn smaak en aroma kan verliezen.

Als je rode wijn wilt bewaren, kun je het beste kurken van hoge kwaliteit gebruiken. Deze kurken sluiten de fles goed af en laten geen lucht door. Daarnaast is het belangrijk om de kurk regelmatig te controleren op scheurtjes en barsten. Als de kurk beschadigd is, kan er lucht bij de wijn komen en kan de wijn sneller verouderen.

De juiste fles

Als je rode wijn wilt bewaren, is het ook belangrijk om te weten welke flessen geschikt zijn voor langdurige opslag. Flessen met een schroefdop zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor langdurige opslag, omdat deze niet goed afsluiten en lucht doorlaten. Daarnaast zijn flessen met een dunne glazen wand minder geschikt, omdat deze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen.

Als je rode wijn wilt bewaren, kun je het beste kiezen voor flessen met een dikke glazen wand en een kurk van hoge kwaliteit. Deze flessen sluiten de wijn goed af en beschermen de wijn tegen temperatuurschommelingen en licht.

Conclusie

Rode wijn bewaren is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de wijn zijn smaak en aroma behoudt. De temperatuur, luchtvochtigheid, plek, kurk en fles zijn allemaal belangrijk bij het bewaren van rode wijn. Als je deze tips en tricks opvolgt, kun je jarenlang genieten van een goede rode wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Zoete witte wijn: een heerlijke verwennerij voor de zoetekauwen onder ons.

Plaats een reactie