Dornfelder wijn: een heerlijke Duitse rode wijn

Dornfelder wijn is een rode wijn die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het is een relatief jonge druivensoort die pas in de jaren 50 van de vorige eeuw is ontstaan. Sindsdien is de populariteit van deze wijn gestaag gegroeid en wordt hij tegenwoordig wereldwijd gedronken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dornfelder wijn.

Dornfelder wijn

De geschiedenis van dornfelder wijn

Zoals gezegd is dornfelder wijn een relatief jonge druivensoort. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd deze druif ontwikkeld door August Herold, een Duitse wijnmaker. Hij kruiste twee andere druivensoorten, namelijk de Helfensteiner en de Heroldrebe. Het resultaat was een nieuwe druivensoort die hij vernoemde naar Immanuel August Ludwig Dornfeld, een bekende Duitse wijnbouwer uit de 19e eeuw.

In eerste instantie werd dornfelder wijn vooral gebruikt om andere wijnen te verbeteren. Zo werd hij bijvoorbeeld gemengd met andere druivensoorten om de kleur en smaak van de wijn te verbeteren. Pas later werd dornfelder wijn ook als op zichzelf staande wijn geproduceerd.

Kenmerken van dornfelder wijn

Dornfelder wijn heeft een dieprode kleur en een volle, fruitige smaak. De smaak kan variëren van lichtzoet tot droog, afhankelijk van de manier waarop de wijn is geproduceerd. Over het algemeen heeft dornfelder wijn een laag zuurgehalte en een hoog tanninegehalte. Dit maakt hem geschikt om te combineren met stevige gerechten, zoals rood vlees en wild.

Een ander kenmerk van dornfelder wijn is dat hij relatief weinig alcohol bevat. Dit maakt hem geschikt om te drinken bij de maaltijd, zonder dat je meteen dronken wordt. Bovendien is dornfelder wijn ook nog eens betaalbaar, waardoor hij voor veel mensen een goede keuze is.

Waar wordt dornfelder wijn geproduceerd?

Dornfelder wijn wordt voornamelijk geproduceerd in Duitsland, waar hij ook zijn oorsprong vindt. De meeste dornfelder wijnen komen uit de regio’s Rheinhessen, Pfalz en Baden. Deze regio’s staan bekend om hun goede klimaat en bodemgesteldheid, waardoor de druiven hier goed gedijen.

Naast Duitsland wordt dornfelder wijn ook geproduceerd in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië. Hier wordt de wijn vaak geproduceerd door Duitse wijnmakers die hun kennis en ervaring meenemen naar het buitenland.

Welke gerechten passen goed bij dornfelder wijn?

Zoals gezegd is dornfelder wijn goed te combineren met stevige gerechten, zoals rood vlees en wild. Maar er zijn nog veel meer gerechten die goed passen bij deze wijn. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Gegrilde groenten
  • Pasta met tomatensaus
  • Gerechten met paddenstoelen
  • Gerechten met truffel
  • Gerechten met kaas, zoals brie en camembert

Als je dornfelder wijn wilt combineren met een gerecht, is het belangrijk om rekening te houden met de smaak van de wijn. Kies bijvoorbeeld voor gerechten die niet te zoet zijn, omdat dit de smaak van de wijn kan overheersen. Ook gerechten met veel kruiden en specerijen zijn minder geschikt, omdat deze de smaak van de wijn kunnen verstoren.

Conclusie

Dornfelder wijn is een heerlijke rode wijn die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Deze wijn heeft een dieprode kleur en een volle, fruitige smaak. Hij is geschikt om te combineren met stevige gerechten, zoals rood vlees en wild, maar ook met gerechten met paddenstoelen en kaas. Dornfelder wijn is betaalbaar en bevat relatief weinig alcohol, waardoor hij geschikt is om te drinken bij de maaltijd. Kortom, een aanrader voor iedereen die van rode wijn houdt!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Witte wijn: alles wat je moet weten.

Plaats een reactie