Vegan wijn: wat is het en waarom zou je het drinken?

Als je veganist bent, let je erop dat je geen dierlijke producten eet of gebruikt. Maar wist je dat niet alle wijn vegan is? Veel mensen denken dat wijn alleen druiven bevat, maar dat is niet helemaal waar. Tijdens het productieproces kunnen er dierlijke producten worden gebruikt, zoals gelatine, vislijm of eiwitten. Dit kan ervoor zorgen dat veganisten geen wijn kunnen drinken. Gelukkig zijn er steeds meer wijnproducenten die vegan wijn maken. In dit artikel lees je alles over vegan wijn en waarom het de moeite waard is om te proberen.

Vegan wijn

Wat is vegan wijn?

Vegan wijn is wijn die gemaakt is zonder het gebruik van dierlijke producten. Tijdens het productieproces van wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van clarificatie, dit is het proces waarbij de wijn helder wordt gemaakt. Hierbij worden onzuiverheden uit de wijn gehaald, zoals eiwitten, tannines en andere deeltjes. Dit gebeurt door middel van het toevoegen van dierlijke producten, zoals gelatine, vislijm of eiwitten. Deze producten binden zich aan de onzuiverheden en zorgen ervoor dat deze naar de bodem van de tank zakken. De heldere wijn wordt vervolgens van bovenaf afgetapt.

Als je veganist bent, wil je natuurlijk geen dierlijke producten drinken. Gelukkig zijn er alternatieven voor dierlijke producten die gebruikt kunnen worden tijdens het clarificatieproces. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van plantaardige eiwitten, zoals erwten- of aardappeleiwit. Ook kan er gebruik gemaakt worden van bentoniet, een kleisoort die de onzuiverheden uit de wijn haalt. Door deze alternatieven te gebruiken, kan er vegan wijn gemaakt worden.

Waarom zou je vegan wijn drinken?

Als veganist wil je natuurlijk geen dierlijke producten drinken, maar er zijn nog meer redenen om voor vegan wijn te kiezen. Zo kan het zijn dat je allergisch bent voor dierlijke producten, of dat je het gewoon niet prettig vindt om deze te drinken. Daarnaast kan het zijn dat je het belangrijk vindt om duurzame en diervriendelijke producten te gebruiken. Door te kiezen voor vegan wijn, draag je bij aan een betere wereld voor mens en dier.

Maar ook als je geen veganist bent, kan het de moeite waard zijn om vegan wijn te proberen. Vegan wijn wordt namelijk vaak gemaakt van biologische druiven en er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor is de wijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Daarnaast kan het zijn dat je de smaak van vegan wijn lekkerder vindt dan die van niet-vegan wijn. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar het kan zeker de moeite waard zijn om het eens te proberen.

Hoe herken je vegan wijn?

Het kan lastig zijn om te herkennen of een wijn vegan is of niet. Op het etiket staat namelijk niet altijd vermeld of er dierlijke producten zijn gebruikt tijdens het productieproces. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten.

Ten eerste kun je kijken naar het keurmerk op de fles. Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat een wijn vegan is. Zo is er het Vegan Society keurmerk, het V-label keurmerk en het European Vegetarian Union keurmerk. Als een wijn één van deze keurmerken heeft, kun je er vanuit gaan dat deze vegan is.

Daarnaast kun je kijken naar de website van de wijnproducent. Hier staat vaak vermeld of de wijn vegan is of niet. Als dit niet het geval is, kun je altijd contact opnemen met de producent om te vragen of er dierlijke producten zijn gebruikt tijdens het productieproces.

Enkele voorbeelden van vegan wijn

Er zijn steeds meer wijnproducenten die vegan wijn maken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van vegan wijn:

  • Domaine de la Baume – Chardonnay
  • Château de la Jaubertie – Bergerac Rouge
  • Château de la Jaubertie – Bergerac Blanc
  • Château de la Jaubertie – Rosé
  • Château de la Jaubertie – Monbazillac
  • Château de la Jaubertie – Saussignac
  • Château de la Jaubertie – Côtes de Bergerac
  • Château de la Jaubertie – Pécharmant
  • Château de la Jaubertie – Montravel

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vegan wijn. Er zijn nog veel meer wijnproducenten die vegan wijn maken. Het is altijd goed om te kijken naar het keurmerk op de fles of om contact op te nemen met de producent om te vragen of de wijn vegan is.

Conclusie

Vegan wijn is wijn die gemaakt is zonder het gebruik van dierlijke producten. Tijdens het productieproces van wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten, zoals gelatine, vislijm of eiwitten. Dit kan ervoor zorgen dat veganisten geen wijn kunnen drinken. Gelukkig zijn er steeds meer wijnproducenten die vegan wijn maken. Vegan wijn is niet alleen geschikt voor veganisten, maar ook voor mensen die duurzame en diervriendelijke producten willen gebruiken. Door te kiezen voor vegan wijn, draag je bij aan een betere wereld voor mens en dier. Let bij het kopen van wijn op het keurmerk op de fles of neem contact op met de producent om te vragen of de wijn vegan is. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Heeren van de wijn: de kunst van het wijnproeven en -selecteren.

Plaats een reactie