google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Merlot wijn: een veelzijdige en populaire rode wijn

Merlot wijn is een van de meest populaire rode wijnen ter wereld. Het is een veelzijdige wijn die zowel op zichzelf als in blends kan worden genoten. Merlot is een druivensoort die oorspronkelijk uit de Bordeaux-regio in Frankrijk komt, maar tegenwoordig wordt verbouwd in wijngebieden over de hele wereld. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en smaakprofiel van merlot wijn.

Merlot wijn

Geschiedenis van merlot wijn

De geschiedenis van merlot wijn gaat terug tot de 18e eeuw in de Bordeaux-regio van Frankrijk. De druivensoort werd voor het eerst gebruikt als een mengdruif in de Bordeaux-blends, samen met cabernet sauvignon en cabernet franc. Merlot werd al snel populair vanwege zijn zachte tannines en fruitige smaakprofiel.

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd merlot wijn wereldwijd populair. Dit kwam mede door de film “Sideways” uit 2004, waarin de hoofdpersoon een afkeer had van merlot wijn. Dit leidde tot een tijdelijke daling van de populariteit van merlot, maar de wijn heeft zich sindsdien hersteld en blijft een van de meest populaire rode wijnen ter wereld.

Kenmerken van merlot druiven

Merlot druiven zijn middelgroot en hebben een dunne schil. Ze zijn vroegrijp en hebben een hoog suikergehalte, wat resulteert in een hoger alcoholgehalte in de wijn. Merlot druiven gedijen goed in een gematigd klimaat en groeien het beste op kalkrijke bodems.

Merlot is een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld en wordt verbouwd in wijngebieden over de hele wereld, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Smaakprofiel van merlot wijn

Merlot wijn heeft een zachte, fruitige smaak met tonen van zwarte kersen, pruimen en bessen. De wijn heeft over het algemeen minder tannines dan cabernet sauvignon en is daardoor zachter en soepeler van smaak. Merlot wijn kan variëren van licht tot vol van body, afhankelijk van de regio waar de druiven worden verbouwd en de productiemethode.

Merlot wordt vaak gebruikt als mengdruif in Bordeaux-blends, waar het de wijn zachter en fruitiger maakt. Merlot wordt ook vaak op zichzelf gedronken en is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een rode wijn die niet te zwaar is.

Merlot wijn en voedsel

Merlot wijn is een veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan voedsel. Het is een goede keuze bij gerechten met rood vlees, zoals biefstuk en lamsvlees, maar gaat ook goed samen met gevogelte, varkensvlees en pasta gerechten. Merlot wijn kan ook worden gecombineerd met zachte kazen zoals brie en camembert.

Populaire merlot wijnen

Er zijn veel populaire merlot wijnen verkrijgbaar, zowel op zichzelf als in blends. Enkele van de meest populaire merlot wijnen zijn:

  • Chateau Petrus (Bordeaux, Frankrijk)
  • Duckhorn Vineyards Merlot (Napa Valley, Verenigde Staten)
  • Chateau Cheval Blanc (Bordeaux, Frankrijk)
  • Shafer Vineyards Merlot (Napa Valley, Verenigde Staten)
  • Concha y Toro Marques de Casa Concha Merlot (Maipo Valley, Chili)

Conclusie

Merlot wijn is een veelzijdige en populaire rode wijn die wereldwijd wordt verbouwd. De druivensoort heeft een zachte, fruitige smaak en kan zowel op zichzelf als in blends worden genoten. Merlot wijn gaat goed samen met een breed scala aan voedsel, waardoor het een goede keuze is voor veel verschillende gelegenheden. Als je op zoek bent naar een rode wijn die niet te zwaar is, is merlot wijn zeker het proberen waard.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn saus: een heerlijke toevoeging aan elk gerecht.

Plaats een reactie