Witte wijn: alles wat je moet weten

Witte wijn is een populaire drank die wereldwijd wordt genoten. Het is een lichte en verfrissende drank die perfect is voor warme zomerdagen, maar ook goed past bij een gezellig diner met vrienden. In dit artikel gaan we dieper in op wat witte wijn precies is, hoe het wordt gemaakt, welke soorten er zijn en hoe je het het beste kunt serveren.

Witte wijn

Wat is witte wijn?

Witte wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van witte druiven. Het sap wordt gefermenteerd tot wijn, waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. Het verschil tussen witte en rode wijn zit hem in het feit dat rode wijn wordt gemaakt van rode druiven en dat de schillen van de druiven worden meegefermenteerd, terwijl bij witte wijn de schillen worden verwijderd voordat het sap wordt gefermenteerd.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar ook van blauwe druiven waarvan de schil niet gekleurd is. Het sap wordt geperst en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in het sap omgezet in alcohol. De wijn wordt vervolgens gerijpt en gebotteld voordat het op de markt wordt gebracht.

Welke soorten witte wijn zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten witte wijn, elk met hun eigen smaak en karakteristieken. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire soorten witte wijn:

  • Sauvignon Blanc: een frisse en fruitige wijn met aroma’s van citrus en groene appel.
  • Chardonnay: een volle en romige wijn met aroma’s van vanille en boter.
  • Riesling: een zoete wijn met aroma’s van perzik en abrikoos.
  • Pino Grigio: een lichte en droge wijn met aroma’s van appel en peer.
  • Viognier: een aromatische wijn met aroma’s van bloemen en fruit.

Hoe serveer je witte wijn?

Witte wijn moet op de juiste temperatuur worden geserveerd om optimaal van de smaak te kunnen genieten. Over het algemeen geldt dat witte wijn gekoeld moet worden geserveerd, maar de exacte temperatuur hangt af van het type wijn. Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen serveertemperaturen:

  • Sauvignon Blanc: 8-10 graden Celsius
  • Chardonnay: 10-12 graden Celsius
  • Riesling: 8-10 graden Celsius
  • Pino Grigio: 8-10 graden Celsius
  • Viognier: 10-12 graden Celsius

Witte wijn wordt meestal geserveerd in een glas met een smalle kelk, zodat de aroma’s goed tot hun recht komen. Het is belangrijk om het glas niet te vol te schenken, zodat de wijn voldoende zuurstof krijgt om te ademen. Het is ook een goed idee om de wijn eerst te laten ademen voordat je hem serveert, zodat de aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen.

Conclusie

Witte wijn is een heerlijke drank die perfect is voor warme zomerdagen en gezellige diners met vrienden. Er zijn veel verschillende soorten witte wijn, elk met hun eigen smaak en karakteristieken. Het is belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren en te zorgen voor een goed glas, zodat je optimaal van de smaak kunt genieten. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn: alles wat je moet weten over deze heerlijke drank.

Plaats een reactie