Grote flessen wijn: waarom ze zo bijzonder zijn

Als wijnliefhebber ben je vast bekend met de standaardflessen van 750 ml. Maar wist je dat er ook grote flessen wijn bestaan? Deze flessen hebben een inhoud van minimaal 1,5 liter en kunnen oplopen tot wel 18 liter. In dit artikel vertellen we je alles over de bijzondere eigenschappen van grote flessen wijn.

Grote flessen wijn

Waarom kiezen voor grote flessen wijn?

Er zijn verschillende redenen waarom wijnmakers en -liefhebbers kiezen voor grote flessen wijn. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

 • Bewaarpotentieel: Grote flessen wijn hebben over het algemeen een beter bewaarpotentieel dan standaardflessen. Dit komt doordat de verhouding tussen de hoeveelheid wijn en de hoeveelheid lucht in de fles beter is. Hierdoor kan de wijn langzamer rijpen en blijft de smaak langer behouden.
 • Prestige: Grote flessen wijn worden vaak geassocieerd met prestige en exclusiviteit. Dit komt doordat ze minder vaak voorkomen en dus een bijzondere uitstraling hebben.
 • Geschikt voor grote gezelschappen: Als je een groot gezelschap hebt, is het handig om een grote fles wijn te hebben. Hierdoor hoef je minder flessen te openen en kun je iedereen van een glas wijn voorzien.
 • Investering: Grote flessen wijn kunnen een goede investering zijn. Als je een fles bewaart en deze op een later moment verkoopt, kan de waarde flink gestegen zijn.

Welke soorten grote flessen wijn zijn er?

Er zijn verschillende soorten grote flessen wijn, elk met hun eigen naam en inhoud. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten voor je op een rijtje gezet:

 • Magnum: Een magnum heeft een inhoud van 1,5 liter en is daarmee de kleinste grote fles wijn. Deze fles is geschikt voor ongeveer 10 glazen wijn.
 • Jeroboam: Een jeroboam heeft een inhoud van 3 liter en is daarmee goed voor ongeveer 20 glazen wijn.
 • Rehoboam: Een rehoboam heeft een inhoud van 4,5 liter en is daarmee goed voor ongeveer 30 glazen wijn.
 • Methusalem: Een methusalem heeft een inhoud van 6 liter en is daarmee goed voor ongeveer 40 glazen wijn.
 • Salmanazar: Een salmanazar heeft een inhoud van 9 liter en is daarmee goed voor ongeveer 60 glazen wijn.
 • Balthazar: Een balthazar heeft een inhoud van 12 liter en is daarmee goed voor ongeveer 80 glazen wijn.
 • Nebukadnezar: Een nebuchadnezzar heeft een inhoud van 15 liter en is daarmee goed voor ongeveer 100 glazen wijn.
 • Melchior: Een melchior heeft een inhoud van 18 liter en is daarmee goed voor ongeveer 120 glazen wijn.

Hoe bewaar je grote flessen wijn?

Als je een grote fles wijn hebt gekocht, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Liggend bewaren: Net als bij standaardflessen is het belangrijk om grote flessen wijn liggend te bewaren. Hierdoor blijft de kurk vochtig en kan er geen lucht bij de wijn komen.
 • Stabiele temperatuur: Grote flessen wijn zijn gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan standaardflessen. Zorg er daarom voor dat de fles op een stabiele temperatuur wordt bewaard, bijvoorbeeld in een wijnklimaatkast.
 • Geen trillingen: Trillingen kunnen de smaak van de wijn negatief beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat de fles op een plek staat waar geen trillingen zijn, bijvoorbeeld op de grond.
 • Donkere plek: Grote flessen wijn zijn gevoeliger voor licht dan standaardflessen. Zorg er daarom voor dat de fles op een donkere plek wordt bewaard, bijvoorbeeld in een kelder.

Conclusie

Grote flessen wijn zijn bijzonder en hebben verschillende voordelen ten opzichte van standaardflessen. Ze hebben een beter bewaarpotentieel, zijn geschikt voor grote gezelschappen en kunnen een goede investering zijn. Er zijn verschillende soorten grote flessen wijn, elk met hun eigen naam en inhoud. Als je een grote fles wijn hebt gekocht, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Door de fles liggend, op een stabiele temperatuur, zonder trillingen en op een donkere plek te bewaren, kun je optimaal genieten van de wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hugo wijn: de zomerse Italiaanse cocktail.

Plaats een reactie