Beaujolais wijn: een heerlijke Franse wijn uit de Bourgogne

Beaujolais wijn is een heerlijke Franse wijn uit de Bourgogne. Het is een rode wijn die gemaakt wordt van de Gamay druif. Deze druif groeit voornamelijk in de Beaujolais streek, ten noorden van Lyon. De wijn is bekend om zijn fruitige smaak en lichte body. Beaujolais wijn is een perfecte wijn voor bij de maaltijd, maar kan ook gedronken worden als aperitief.

Beaujolais wijn

Geschiedenis van Beaujolais wijn

De geschiedenis van Beaujolais wijn gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen plantten de eerste wijngaarden in de regio. In de Middeleeuwen werd de wijn voornamelijk geproduceerd door monniken. In de 17e eeuw begon de wijnhandel in de regio te groeien en werd de wijn steeds populairder. In de 19e eeuw werd de wijn geëxporteerd naar andere landen, waaronder Engeland en de Verenigde Staten.

De verschillende soorten Beaujolais wijn

Er zijn verschillende soorten Beaujolais wijn, elk met hun eigen kenmerken:

  • Beaujolais Nouveau: deze wijn wordt elk jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Het is een jonge wijn die slechts enkele weken na de oogst wordt gebotteld. Beaujolais Nouveau heeft een fruitige smaak en is licht van body.
  • Beaujolais Villages: deze wijn wordt geproduceerd in de 38 dorpen in de regio die zijn aangewezen als “villages”. De wijn heeft meer body en complexiteit dan Beaujolais Nouveau.
  • Cru Beaujolais: dit zijn de beste wijnen uit de regio. Ze worden geproduceerd in 10 verschillende dorpen en hebben elk hun eigen kenmerken. De wijnen zijn complex en hebben een lange levensduur.

Hoe wordt Beaujolais wijn gemaakt?

Beaujolais wijn wordt gemaakt van de Gamay druif. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens ontsteeld. De druiven worden vervolgens gefermenteerd in grote tanks. Tijdens de fermentatie wordt de most (het sap van de druiven) regelmatig gemengd om de kleur en smaak te verbeteren. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eiken vaten. De duur van de rijping varieert afhankelijk van het type wijn.

Waarom is Beaujolais wijn zo populair?

Beaujolais wijn is populair vanwege zijn fruitige smaak en lichte body. Het is een wijn die gemakkelijk te drinken is en goed past bij veel verschillende soorten voedsel. Beaujolais Nouveau is ook populair vanwege de traditie van de jaarlijkse release op de derde donderdag van november. Veel mensen beschouwen het drinken van Beaujolais Nouveau als een feestelijke gelegenheid.

Waar kun je Beaujolais wijn kopen?

Beaujolais wijn is verkrijgbaar bij veel wijnwinkels en supermarkten. Het is ook mogelijk om de wijn online te bestellen. Als je op zoek bent naar een specifieke soort Beaujolais wijn, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde wijnhandelaar.

Conclusie

Beaujolais wijn is een heerlijke Franse wijn uit de Bourgogne. Het is een rode wijn die gemaakt wordt van de Gamay druif. Er zijn verschillende soorten Beaujolais wijn, elk met hun eigen kenmerken. Beaujolais wijn is populair vanwege zijn fruitige smaak en lichte body. Het is een wijn die gemakkelijk te drinken is en goed past bij veel verschillende soorten voedsel. Beaujolais wijn is verkrijgbaar bij veel wijnwinkels en supermarkten, en online te bestellen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn soorten: een overzicht van de meest populaire.

Plaats een reactie