Wijn Stael: De geschiedenis en kenmerken van deze bijzondere wijn

Wijn Stael is een bijzondere wijn die zijn oorsprong vindt in de regio van de Loire in Frankrijk. Deze wijn staat bekend om zijn unieke smaak en karakteristieke eigenschappen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis en kenmerken van Wijn Stael.

Wijn stael

Geschiedenis van Wijn Stael

Wijn Stael is een wijn die al eeuwenlang wordt geproduceerd in de regio van de Loire in Frankrijk. De wijn wordt gemaakt van de Chenin Blanc druif, die al sinds de Middeleeuwen in deze regio wordt verbouwd. De naam ‘Stael’ komt van het Franse woord ‘étale’, wat ‘uitstalling’ betekent. Dit verwijst naar de manier waarop de wijn vroeger werd verkocht, namelijk door middel van een uitstalling op de markt.

De productie van Wijn Stael heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. In de 19e eeuw werd de wijn bijvoorbeeld nog gemaakt van een mix van verschillende druivensoorten. Pas in de 20e eeuw werd de Chenin Blanc druif de enige druivensoort die werd gebruikt voor de productie van Wijn Stael.

Kenmerken van Wijn Stael

Wijn Stael heeft een unieke smaak die wordt gekenmerkt door zijn frisheid en fruitigheid. De wijn heeft een lichtgele kleur en een aroma van bloemen en fruit. In de mond proef je de smaak van citrusvruchten, perzik en honing. Wijn Stael heeft een hoog zuurgehalte en een laag alcoholpercentage, wat hem zeer geschikt maakt als aperitief of bij lichte gerechten.

Wijn Stael wordt geproduceerd volgens een speciaal proces dat bekend staat als ‘sur lie’. Dit betekent dat de wijn na de fermentatie nog enige tijd op de gistresten blijft liggen. Dit zorgt voor extra smaak en complexiteit in de wijn. Wijn Stael wordt ook wel ‘moeilijke wijn’ genoemd, omdat het productieproces zeer nauwkeurig moet worden gevolgd om de juiste smaak en kwaliteit te bereiken.

Wijn Stael en gastronomie

Wijn Stael is een wijn die uitstekend past bij lichte gerechten en als aperitief. De frisheid en fruitigheid van de wijn maken hem zeer geschikt als begeleider van visgerechten, schaal- en schelpdieren en salades. Ook bij gerechten met wit vlees, zoals kip en varkensvlees, komt Wijn Stael goed tot zijn recht.

Wijn Stael kan het beste worden geserveerd op een temperatuur van 8-10 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de frisheid en fruitigheid van de wijn goed tot hun recht komen. Wijn Stael kan het beste worden gedronken binnen 2-3 jaar na de oogst. Na deze periode kan de wijn zijn frisheid en fruitigheid verliezen.

Conclusie

Wijn Stael is een bijzondere wijn met een unieke smaak en karakteristieke eigenschappen. De wijn wordt geproduceerd volgens een speciaal proces en is daardoor zeer geschikt als aperitief en bij lichte gerechten. Wijn Stael is een wijn die zeker de moeite waard is om te proberen en die een mooie toevoeging kan zijn aan elke wijnkaart.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Malbec rode wijn: een heerlijke Argentijnse specialiteit.

Plaats een reactie