Pinot Noir Rode Wijn: Een Gids voor Wijnliefhebbers

Pinot Noir is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en wordt gebruikt om enkele van de beste rode wijnen ter wereld te produceren. Het is een druif die bekend staat om zijn complexiteit, elegantie en subtiele smaken. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van Pinot Noir rode wijn en ontdekken we waarom deze wijn zo geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Pinot noir rode wijn

Wat is Pinot Noir?

Pinot Noir is een blauwe druivensoort die oorspronkelijk uit de regio Bourgogne in Frankrijk komt. Het is een van de oudste druivensoorten ter wereld en wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd. De druif is erg gevoelig voor klimaatveranderingen en heeft een koel klimaat nodig om goed te kunnen groeien. Dit is de reden waarom Pinot Noir voornamelijk wordt verbouwd in koele klimaten zoals Bourgogne, Oregon, Nieuw-Zeeland en delen van Australië.

Kenmerken van Pinot Noir Rode Wijn

Pinot Noir rode wijn heeft een unieke smaak en aroma die het onderscheidt van andere rode wijnen. Hier zijn enkele van de kenmerken van Pinot Noir rode wijn:

 • Licht tot medium body: Pinot Noir rode wijn heeft over het algemeen een lichtere body dan andere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Dit komt door de dunne schil van de druif en het feit dat de druif minder tannines bevat.
 • Subtiele smaken: Pinot Noir rode wijn heeft subtiele smaken van rode bessen, kersen, aardbeien en soms zelfs een vleugje kruiden. De smaken zijn vaak delicaat en verfijnd.
 • Medium tot hoge zuurgraad: Pinot Noir rode wijn heeft over het algemeen een hogere zuurgraad dan andere rode wijnen. Dit geeft de wijn een frisse en levendige smaak.
 • Lage tannines: Pinot Noir rode wijn heeft minder tannines dan andere rode wijnen. Dit maakt de wijn zachter en minder droog.
 • Complexiteit: Pinot Noir rode wijn heeft vaak een complexe smaak die zich ontwikkelt naarmate de wijn ouder wordt. Dit komt door de subtiele smaken en de hoge zuurgraad van de wijn.

Waarom is Pinot Noir Rode Wijn zo Populair?

Pinot Noir rode wijn is zo populair vanwege zijn unieke smaak en aroma. Het is een wijn die zowel beginners als ervaren wijnliefhebbers aanspreekt. Hier zijn enkele redenen waarom Pinot Noir rode wijn zo populair is:

 • Veelzijdigheid: Pinot Noir rode wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Het gaat goed samen met lichte gerechten zoals vis en gevogelte, maar ook met zwaardere gerechten zoals rood vlees en wild.
 • Toegankelijkheid: Pinot Noir rode wijn is een toegankelijke wijn die gemakkelijk te drinken is. Het heeft een lichtere body en minder tannines dan andere rode wijnen, waardoor het gemakkelijker te drinken is voor beginners.
 • Complexiteit: Pinot Noir rode wijn heeft een complexe smaak die zich ontwikkelt naarmate de wijn ouder wordt. Dit maakt het een interessante wijn voor ervaren wijnliefhebbers.
 • Populariteit: Pinot Noir rode wijn is een van de meest populaire rode wijnen ter wereld. Dit betekent dat het gemakkelijk verkrijgbaar is en dat er veel verschillende soorten beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Waar komt Pinot Noir Rode Wijn vandaan?

Pinot Noir rode wijn wordt over de hele wereld geproduceerd, maar de meest bekende regio’s zijn Bourgogne in Frankrijk en Oregon in de Verenigde Staten. Hier zijn enkele van de belangrijkste regio’s waar Pinot Noir rode wijn wordt geproduceerd:

 • Bourgogne, Frankrijk: Bourgogne is de oorspronkelijke thuisbasis van Pinot Noir rode wijn en wordt beschouwd als een van de beste regio’s ter wereld voor deze wijn. De wijnen uit Bourgogne zijn vaak duur en worden beschouwd als enkele van de beste wijnen ter wereld.
 • Oregon, Verenigde Staten: Oregon is een opkomende regio voor Pinot Noir rode wijn en wordt beschouwd als een van de beste regio’s in de Verenigde Staten voor deze wijn. De wijnen uit Oregon hebben vaak een lichtere body en subtiele smaken van rode bessen en aardbeien.
 • Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeeland is een andere opkomende regio voor Pinot Noir rode wijn en wordt beschouwd als een van de beste regio’s in de wereld voor deze wijn. De wijnen uit Nieuw-Zeeland hebben vaak een hogere zuurgraad en subtiele smaken van kersen en kruiden.
 • Australië: Australië produceert ook Pinot Noir rode wijn, maar de wijnen zijn over het algemeen minder bekend dan die uit Bourgogne, Oregon en Nieuw-Zeeland.

Waarbij past Pinot Noir Rode Wijn?

Pinot Noir rode wijn past goed bij verschillende gerechten vanwege zijn veelzijdigheid en subtiele smaken. Hier zijn enkele gerechten die goed samengaan met Pinot Noir rode wijn:

 • Gevogelte: Pinot Noir rode wijn gaat goed samen met lichte gerechten zoals kip en kalkoen. De wijn heeft een lichtere body en subtiele smaken die goed passen bij deze gerechten.
 • Vis: Pinot Noir rode wijn gaat ook goed samen met visgerechten zoals zalm en tonijn. De wijn heeft een hogere zuurgraad die goed past bij de vettige smaken van vis.
 • Rood vlees: Pinot Noir rode wijn kan ook worden gecombineerd met zwaardere gerechten zoals rood vlees en wild. De wijn heeft genoeg body en tannines om op te boksen tegen de smaken van deze gerechten.
 • Kaas: Pinot Noir rode wijn gaat goed samen met verschillende soorten kaas, waaronder brie, camembert en geitenkaas.

Conclusie

Pinot Noir rode wijn is een van de meest populaire rode wijnen ter wereld en wordt geprezen om zijn unieke smaak en aroma. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten en is zowel toegankelijk voor beginners als interessant voor ervaren wijnliefhebbers. Of je nu een fles Pinot Noir rode wijn opent voor een speciale gelegenheid of gewoon om te genieten van een glas met vrienden, deze wijn zal zeker indruk maken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Witte wijn Lidl: een uitgebreid assortiment voor elke gelegenheid.

Plaats een reactie