Wijn rekken: hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Wijn is een heerlijke drank die in veel verschillende soorten en smaken verkrijgbaar is. Of je nu een liefhebber bent van rode wijn, witte wijn of rosé, het is belangrijk om je wijn op de juiste manier te bewaren. Een wijnrek kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. In dit artikel lees je alles over wijn rekken en hoe je jouw wijn op de beste manier kunt bewaren.

Wijn rekken

Waarom is het belangrijk om wijn op de juiste manier te bewaren?

Wijn is een delicate drank die gevoelig is voor temperatuur, licht en vochtigheid. Als je wijn niet op de juiste manier bewaart, kan dit de smaak en kwaliteit van de wijn negatief beïnvloeden. Zo kan een te hoge temperatuur ervoor zorgen dat de wijn te snel veroudert en een muffe smaak krijgt. Te veel licht kan de kleur en smaak van de wijn veranderen en te veel vochtigheid kan ervoor zorgen dat de kurk beschimmeld raakt en de wijn bederft.

Wat is een wijnrek?

Een wijnrek is een rek waarop je wijnflessen kunt bewaren. Wijnrekken zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, metaal of kunststof. Een wijnrek kan zowel functioneel als decoratief zijn en kan een mooie toevoeging zijn aan je interieur.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wijnrek?

Als je een wijnrek wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Capaciteit: hoeveel flessen wil je kunnen bewaren?
 • Materiaal: welk materiaal past het beste bij jouw interieur en persoonlijke smaak?
 • Formaat: hoe groot mag het wijnrek zijn?
 • Stabiliteit: is het wijnrek stevig genoeg om het gewicht van de flessen te dragen?
 • Functionaliteit: wil je het wijnrek alleen gebruiken om wijnflessen op te bergen of wil je er ook glazen en accessoires in kwijt kunnen?

Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Als je eenmaal een wijnrek hebt aangeschaft, is het belangrijk om je wijn op de juiste manier te bewaren. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Bewaar wijn op een koele, donkere plek met een constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. Een kelder of een speciale wijnkoelkast zijn hiervoor geschikte plekken.
 • Vermijd temperatuurschommelingen en grote temperatuurverschillen. Dit kan de smaak en kwaliteit van de wijn negatief beïnvloeden.
 • Bewaar wijnflessen liggend, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt. Een uitgedroogde kurk kan ervoor zorgen dat er lucht bij de wijn komt, waardoor de wijn oxideert en bederft.
 • Vermijd direct zonlicht en fel licht, omdat dit de kleur en smaak van de wijn kan veranderen.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Een te droge omgeving kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt, terwijl een te vochtige omgeving kan zorgen voor schimmelvorming.
 • Bewaar rode wijn op kamertemperatuur en witte wijn en rosé in de koelkast. Serveer rode wijn op een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius en witte wijn en rosé op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius.

Conclusie

Als je een liefhebber bent van wijn, is het belangrijk om je wijn op de juiste manier te bewaren. Een wijnrek kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Let bij het kopen van een wijnrek op de capaciteit, het materiaal, het formaat, de stabiliteit en de functionaliteit. Bewaar je wijn op een koele, donkere plek met een constante temperatuur en vermijd temperatuurschommelingen en grote temperatuurverschillen. Bewaar wijnflessen liggend, vermijd direct zonlicht en zorg voor een goede luchtvochtigheid. Door deze tips op te volgen, kun je optimaal genieten van je favoriete wijnen!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Cava wijn: de Spaanse bubbel die steeds populairder wordt.

Plaats een reactie