google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Cava wijn: de Spaanse bubbel die steeds populairder wordt

Cava wijn is een mousserende wijn uit Spanje die steeds populairder wordt. Het is een heerlijke drank die perfect is voor feestelijke gelegenheden, maar ook gewoon lekker is om te drinken op een zonnige dag. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over cava wijn, van de geschiedenis tot de productie en de verschillende soorten die er zijn.

Cava wijn

Geschiedenis van cava wijn

Cava wijn is ontstaan in de late 19e eeuw in de regio Penedès, ten zuidwesten van Barcelona. De wijnboeren in deze regio wilden een mousserende wijn maken die kon concurreren met de Franse champagne. Ze begonnen met het experimenteren met verschillende druivenrassen en productiemethoden en uiteindelijk ontstond de cava zoals we die nu kennen.

De naam cava komt van het Spaanse woord voor kelder, omdat de wijn traditioneel in ondergrondse kelders werd opgeslagen om te rijpen. Tegenwoordig wordt cava echter ook opgeslagen in moderne wijnkelders.

Productie van cava wijn

Cava wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode, die ook wel de méthode champenoise wordt genoemd. Dit betekent dat de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles, waardoor er koolzuurgas ontstaat en de wijn gaat bruisen.

De basiswijn voor cava wordt gemaakt van drie druivenrassen: macabeo, parellada en xarel-lo. Deze druiven worden met de hand geplukt en geperst, waarna het sap wordt gefermenteerd tot wijn. Vervolgens wordt er suiker en gist aan de wijn toegevoegd en wordt de wijn gebotteld. In de fles vindt de tweede gisting plaats, waarna de wijn nog enkele maanden tot jaren rijpt in de fles.

Verschillende soorten cava wijn

Er zijn verschillende soorten cava wijn, afhankelijk van de druivenrassen die gebruikt worden en de rijpingstijd. De meest voorkomende druivenrassen zijn macabeo, parellada en xarel-lo, maar er worden ook andere druivenrassen gebruikt, zoals chardonnay en pinot noir.

De rijpingstijd van cava wijn varieert van 9 maanden tot 3 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en de stijl van de wijn. De meeste cava’s zijn droog of halfdroog, maar er zijn ook zoete en brut varianten.

Enkele populaire soorten cava wijn zijn:

  • Brut nature: een droge cava zonder toegevoegde suiker
  • Brut: een droge cava met een kleine hoeveelheid toegevoegde suiker
  • Semi-seco: een halfdroge cava met een zoetere smaak
  • Dulce: een zoete cava met een hoog suikergehalte

Cava wijn serveren en drinken

Cava wijn wordt meestal geserveerd in een flûte, een langwerpig glas dat speciaal is ontworpen voor mousserende wijnen. Het glas zorgt ervoor dat de bubbels behouden blijven en dat de aroma’s goed tot hun recht komen.

Cava wijn kan op verschillende momenten gedronken worden. Het is een heerlijke aperitiefwijn die goed past bij tapas en andere Spaanse hapjes. Maar ook bij een feestelijke gelegenheid, zoals een bruiloft of een verjaardag, is cava wijn een goede keuze.

Als je cava wijn gaat drinken, is het belangrijk om de fles goed te koelen. Een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius is ideaal. Als de wijn te warm is, verliest hij zijn frisheid en zijn bubbels.

Conclusie

Cava wijn is een heerlijke mousserende wijn uit Spanje die steeds populairder wordt. Het is een feestelijke drank die perfect is voor speciale gelegenheden, maar ook gewoon lekker is om te drinken op een zonnige dag. Door de traditionele productiemethode en de verschillende druivenrassen en rijpingstijden zijn er veel verschillende soorten cava wijn om uit te kiezen. Of je nu houdt van droog, halfdroog of zoet, er is altijd wel een cava die bij jouw smaak past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Sligro Wijn: Een Uitgebreid Assortiment van Kwaliteitswijnen.

Plaats een reactie