Wijn maken proces: van druif tot fles

Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het maken van wijn is een ambachtelijk proces dat al duizenden jaren wordt beoefend. Het wijn maken proces begint bij de druiven en eindigt bij de fles. In dit artikel nemen we je mee door het hele proces, van de oogst tot het bottelen van de wijn.

Wijn maken proces

De druivenoogst

Het wijn maken proces begint bij de druivenoogst. De druiven worden met de hand of machinaal geplukt, afhankelijk van de grootte van de wijngaard en de voorkeur van de wijnmaker. Het is belangrijk dat de druiven op het juiste moment worden geoogst, omdat de rijpheid van de druiven van invloed is op de smaak en kwaliteit van de wijn.

Het persen van de druiven

Na de oogst worden de druiven geperst om het sap te verkrijgen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt. Bij het maken van witte wijn worden de druiven meestal direct geperst om het sap te verkrijgen. Bij het maken van rode wijn worden de druiven eerst ontsteeld en gekneusd voordat ze worden geperst. Dit zorgt ervoor dat de kleur en smaak van de schil in het sap terechtkomen.

De fermentatie

Na het persen van de druiven begint de fermentatie. Dit is het proces waarbij de suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. De fermentatie kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt. Bij het maken van witte wijn vindt de fermentatie meestal plaats in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Bij het maken van rode wijn vindt de fermentatie meestal plaats in grote vaten van eikenhout.

De rijping

Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar vaten om te rijpen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt. Bij het maken van witte wijn wordt de wijn meestal opgeslagen in roestvrijstalen tanks om de frisheid en fruitigheid te behouden. Bij het maken van rode wijn wordt de wijn meestal opgeslagen in eikenhouten vaten om de smaak en structuur te verbeteren.

De botteling

Na de rijping wordt de wijn gebotteld. Dit gebeurt meestal enkele maanden tot enkele jaren na de oogst, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt. Bij het bottelen wordt de wijn overgebracht naar flessen en afgesloten met een kurk of schroefdop. De flessen worden vervolgens opgeslagen in een kelder om verder te rijpen.

Conclusie

Het wijn maken proces is een ambachtelijk proces dat veel tijd en aandacht vereist. Van de druivenoogst tot de botteling, elk aspect van het proces heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn. Door het gebruik van verschillende technieken en materialen kunnen wijnmakers de smaak en structuur van de wijn beïnvloeden. Het resultaat is een unieke en heerlijke drank die al duizenden jaren wordt gewaardeerd.Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Margaux wijn: een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld.

Plaats een reactie