Wijn in zak: de voordelen en nadelen van deze verpakking

Wijn in zak, ook wel bekend als bag-in-box, is een verpakking die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. In plaats van een traditionele fles wordt de wijn verpakt in een plastic zak die in een kartonnen doos zit. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van deze verpakking? In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

Wijn in zak

Voordelen van wijn in zak

1. Langere houdbaarheid

Een van de grootste voordelen van wijn in zak is dat de wijn langer houdbaar blijft. Doordat er geen lucht bij de wijn kan komen, oxideert de wijn niet en blijft de smaak langer behouden. Hierdoor kun je langer van je wijn genieten en hoef je minder snel een nieuwe fles te openen.

2. Makkelijk te bewaren

Wijn in zak is ook makkelijker te bewaren dan traditionele flessen. De kartonnen doos beschermt de zak tegen licht en de wijn kan liggend bewaard worden, waardoor de kurk niet uitdroogt. Bovendien neemt de verpakking minder ruimte in beslag dan flessen, waardoor je meer wijn kunt bewaren op een kleinere oppervlakte.

3. Milieuvriendelijker

Wijn in zak is ook milieuvriendelijker dan traditionele flessen. De verpakking is namelijk makkelijker te recyclen en neemt minder ruimte in beslag tijdens het transport. Bovendien is de verpakking lichter dan flessen, waardoor er minder CO2-uitstoot is tijdens het transport.

4. Makkelijk te schenken

Wijn in zak is ook makkelijker te schenken dan traditionele flessen. De verpakking heeft namelijk een kraantje waarmee je de wijn makkelijk kunt schenken. Hierdoor hoef je niet steeds de fles te draaien en kun je de wijn makkelijker doseren.

Nadelen van wijn in zak

1. Minder geschikt voor bewaren

Hoewel wijn in zak makkelijker te bewaren is dan traditionele flessen, is het minder geschikt voor langdurige opslag. De plastic zak kan namelijk op den duur gaan lekken, waardoor de wijn bederft. Hierdoor is wijn in zak minder geschikt voor het bewaren van bijzondere wijnen die je lang wilt bewaren.

2. Minder geschikt voor cadeau geven

Wijn in zak is ook minder geschikt om cadeau te geven. De verpakking oogt namelijk minder luxe dan een traditionele fles en het kraantje kan onhandig zijn om te geven. Hierdoor is wijn in zak minder geschikt als cadeau voor bijvoorbeeld een verjaardag of jubileum.

3. Minder keuze in wijnen

Hoewel het aanbod van wijn in zak steeds groter wordt, is het nog steeds minder dan het aanbod van traditionele flessen. Hierdoor is de keuze in wijnen beperkter en kan het lastiger zijn om een specifieke wijn te vinden in een verpakking van bag-in-box.

Conclusie

Wijn in zak heeft zowel voordelen als nadelen ten opzichte van traditionele flessen. Het is makkelijker te bewaren, milieuvriendelijker en makkelijker te schenken. Daarentegen is het minder geschikt voor langdurige opslag, minder geschikt om cadeau te geven en is er minder keuze in wijnen. Het is dus aan jou om te bepalen welke verpakking het beste bij jou past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Veganistische wijn: wat is het en waarom is het belangrijk?.

Plaats een reactie