Wijn in mandfles: een oude traditie in een nieuw jasje

Wijn in mandfles, ook wel bekend als ‘demijohns’, is een oude traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is een manier om wijn te bewaren en te laten rijpen, en het heeft vele voordelen ten opzichte van andere opslagmethoden. In dit artikel zullen we de voordelen van wijn in mandfles bespreken, hoe het werkt en waarom het de moeite waard is om te proberen.

Wijn in mandfles

Wat is een mandfles?

Een mandfles is een grote, glazen fles met een smalle hals en een ronde, bolle vorm. Het is meestal gemaakt van dik glas om de wijn te beschermen tegen licht en temperatuurschommelingen. De fles is omwikkeld met een mand van riet of wilgentakken om de fles te beschermen tegen breken en om de fles gemakkelijker te kunnen verplaatsen. De mand heeft ook een decoratieve functie en kan in verschillende kleuren en patronen worden gemaakt.

Voordelen van wijn in mandfles

Er zijn verschillende voordelen van het bewaren van wijn in mandfles:

  • Bescherming tegen licht: Wijn kan worden beschadigd door blootstelling aan licht, vooral ultraviolet licht. Mandflessen bieden bescherming tegen licht en helpen de wijn te behouden.
  • Bescherming tegen temperatuurschommelingen: Wijn kan ook worden beschadigd door temperatuurschommelingen. Mandflessen hebben een dikke glazen wand die de wijn beschermt tegen temperatuurschommelingen.
  • Rijping: Wijn in mandfles kan langzaam rijpen en zich ontwikkelen tot een complexere en rijkere wijn. Dit komt doordat de wijn in contact komt met een kleine hoeveelheid zuurstof door de poriën van de mand.
  • Esthetiek: Mandflessen zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi om naar te kijken. Ze kunnen een decoratief element toevoegen aan elke kamer of wijnkelder.

Hoe werkt het?

Wijn in mandfles werkt door de wijn langzaam te laten rijpen en zich te ontwikkelen tot een complexere en rijkere wijn. Dit komt doordat de wijn in contact komt met een kleine hoeveelheid zuurstof door de poriën van de mand. De mand beschermt de wijn tegen licht en temperatuurschommelingen, terwijl de zuurstof de wijn helpt te rijpen.

Om wijn in mandfles te maken, moet je eerst de fles en de mand schoonmaken en steriliseren. Vervolgens vul je de fles met wijn en sluit je de fles af met een kurk of een rubberen stop. Plaats de fles in de mand en bewaar deze op een koele, donkere plaats. Laat de wijn langzaam rijpen en ontwikkelen tot de gewenste smaak en complexiteit.

Waarom zou je wijn in mandfles proberen?

Wijn in mandfles is een geweldige manier om wijn te bewaren en te laten rijpen. Het biedt bescherming tegen licht en temperatuurschommelingen, terwijl het de wijn helpt te rijpen en zich te ontwikkelen tot een complexere en rijkere wijn. Het is ook een mooie en decoratieve manier om wijn op te slaan en te presenteren.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van wijn in mandfles, zijn er veel online bronnen en boeken beschikbaar die je kunnen helpen bij het proces. Het is een leuke en interessante manier om je wijnkennis te vergroten en te genieten van heerlijke, rijpe wijn.

Conclusie

Wijn in mandfles is een oude traditie die nog steeds relevant is in de moderne tijd. Het biedt vele voordelen ten opzichte van andere opslagmethoden en kan helpen bij het maken van complexere en rijkere wijnen. Als je geïnteresseerd bent in het maken van wijn in mandfles, zijn er veel bronnen beschikbaar om je te helpen bij het proces. Het is een geweldige manier om je wijnkennis te vergroten en te genieten van heerlijke, rijpe wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Alcoholvrije wijn Jumbo: een gezonde keuze.

Plaats een reactie