Wijn bij eend: de perfecte combinatie

Wijn en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goed glas wijn kan een gerecht naar een hoger niveau tillen en andersom kan een verkeerde wijnkeuze een gerecht verpesten. Bij eend is het belangrijk om de juiste wijn te kiezen, omdat eend een vrij uitgesproken smaak heeft. In dit artikel bespreken we welke wijnen het beste passen bij eend en waar je op moet letten bij het maken van een wijnkeuze.

Wijn bij eend

Welke wijnen passen bij eend?

Eend is een vlees dat zowel rood als wit kan worden geserveerd. Het hangt af van de bereidingswijze en de saus die erbij wordt geserveerd. Over het algemeen geldt dat rode wijnen beter passen bij gegrilde of gebraden eend en witte wijnen beter passen bij eend in een lichte saus of bij eend met fruitige smaken.

Rode wijnen bij eend

Bij gegrilde of gebraden eend passen rode wijnen met een volle body en stevige tannines. De tannines zorgen ervoor dat de smaak van de eend niet wordt overstemd door de wijn. Hieronder vind je een aantal rode wijnen die goed passen bij eend:

  • Pinot Noir: deze wijn heeft een lichte body en zachte tannines, waardoor hij goed past bij eend met een lichte saus.
  • Merlot: deze wijn heeft een volle body en zachte tannines, waardoor hij goed past bij gebraden eend.
  • Cabernet Sauvignon: deze wijn heeft een volle body en stevige tannines, waardoor hij goed past bij gegrilde eend.
  • Syrah: deze wijn heeft een volle body en stevige tannines, waardoor hij goed past bij eend met een kruidige saus.

Witte wijnen bij eend

Bij eend in een lichte saus of bij eend met fruitige smaken passen witte wijnen met een lichte body en een frisse smaak. Hieronder vind je een aantal witte wijnen die goed passen bij eend:

  • Chardonnay: deze wijn heeft een volle body en een lichte houtsmaken, waardoor hij goed past bij eend in een romige saus.
  • Sauvignon Blanc: deze wijn heeft een lichte body en een frisse smaak, waardoor hij goed past bij eend met fruitige smaken.
  • Riesling: deze wijn heeft een lichte body en een zoete smaak, waardoor hij goed past bij eend met een zoete saus.

Waar moet je op letten bij het maken van een wijnkeuze?

Bij het maken van een wijnkeuze bij eend zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Bereidingswijze

De bereidingswijze van de eend is van invloed op de keuze van de wijn. Bij gegrilde of gebraden eend passen rode wijnen beter, terwijl bij eend in een lichte saus of bij eend met fruitige smaken witte wijnen beter passen.

Smaak van de saus

De smaak van de saus is ook van invloed op de keuze van de wijn. Bij een romige saus past een volle witte wijn of een lichte rode wijn, terwijl bij een kruidige saus een stevige rode wijn past.

Intensiteit van de smaak

Eend heeft een vrij uitgesproken smaak, dus het is belangrijk om een wijn te kiezen die niet overheerst. Bij eend met een lichte smaak past een lichte wijn, terwijl bij eend met een krachtige smaak een stevige wijn past.

Conclusie

Wijn bij eend is een perfecte combinatie, mits je de juiste wijn kiest. Bij gegrilde of gebraden eend passen rode wijnen met een volle body en stevige tannines, terwijl bij eend in een lichte saus of bij eend met fruitige smaken witte wijnen met een lichte body en een frisse smaak passen. Bij het maken van een wijnkeuze is het belangrijk om rekening te houden met de bereidingswijze, de smaak van de saus en de intensiteit van de smaak van de eend. Met deze tips kun je de perfecte wijn kiezen bij eend en genieten van een heerlijke maaltijd.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Fles wijn: alles wat je moet weten over het kiezen, openen en bewaren van een goede fles wijn.

Plaats een reactie