Fles wijn: alles wat je moet weten over het kiezen, openen en bewaren van een goede fles wijn

Een fles wijn is een veelzijdige drank die geschikt is voor allerlei gelegenheden. Of je nu een feestje geeft, een romantisch diner hebt of gewoon lekker wilt ontspannen na een lange dag werken, een goed glas wijn kan altijd. Maar hoe kies je nu de juiste fles wijn? En hoe open en bewaar je deze op de juiste manier? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de fles wijn.

Fles wijn

De keuze van de fles wijn

Als je op zoek bent naar een fles wijn, is het belangrijk om te weten welke soorten wijn er zijn. Er zijn namelijk verschillende druivenrassen en wijnstreken die allemaal hun eigen smaak en karakter hebben. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten wijn:

 • Rode wijn: gemaakt van blauwe druiven en heeft een volle, krachtige smaak. Geschikt bij vleesgerechten en kaas.
 • Witte wijn: gemaakt van witte druiven en heeft een frisse, lichte smaak. Geschikt bij visgerechten en salades.
 • Rosé wijn: gemaakt van blauwe druiven, maar met een kortere schilweking waardoor de kleur lichter is. Heeft een fruitige, frisse smaak. Geschikt bij lichte gerechten en als aperitief.
 • Mousserende wijn: wijn met bubbels, zoals champagne, prosecco en cava. Geschikt bij feestelijke gelegenheden en als aperitief.
 • Dessertwijn: zoete wijn die vaak gedronken wordt bij het dessert. Geschikt bij zoete gerechten en kaas.

Als je eenmaal weet welke soort wijn je wilt, kun je gaan kijken naar de verschillende merken en prijsklassen. Over het algemeen geldt dat duurdere wijnen van betere kwaliteit zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is daarom verstandig om verschillende wijnen te proberen en te ontdekken welke smaak jou het meest bevalt.

Het openen van de fles wijn

Als je eenmaal een fles wijn hebt gekozen, is het tijd om deze te openen. Dit kan soms nog wel eens lastig zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het openen van een fles wijn. Hieronder vind je een stappenplan voor het openen van een fles wijn:

 1. Verwijder de folie rondom de hals van de fles.
 2. Draai de kurkentrekker in het midden van de kurk.
 3. Trek de kurk langzaam uit de fles.
 4. Schenk de wijn in een glas en geniet van je drankje!

Als je eenmaal de kurk uit de fles hebt gehaald, is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te schenken. Houd de fles bij de onderkant vast en schenk de wijn langzaam in het glas. Zorg ervoor dat je niet te veel wijn in het glas schenkt, zodat de wijn goed kan ademen en de smaak tot zijn recht komt.

Het bewaren van de fles wijn

Als je eenmaal een fles wijn hebt geopend, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Een geopende fles wijn blijft namelijk niet eeuwig goed en kan na verloop van tijd bederven. Hieronder vind je een aantal tips voor het bewaren van een geopende fles wijn:

 • Bewaar de fles wijn op een koele, donkere plek. Zet de fles bijvoorbeeld in de koelkast of in een wijnkoeler.
 • Sluit de fles wijn goed af met de kurk of een speciale wijnstopper.
 • Drink de wijn binnen een paar dagen op. Na verloop van tijd kan de smaak van de wijn veranderen en kan deze bederven.

Als je een fles wijn wilt bewaren voor langere tijd, is het verstandig om deze op een speciale manier te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld in een wijnkelder of in een wijnklimaatkast. Hierbij is het belangrijk om de fles wijn op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te bewaren, zodat de smaak en kwaliteit van de wijn behouden blijft.

Conclusie

Een fles wijn is een veelzijdige drank die geschikt is voor allerlei gelegenheden. Of je nu een feestje geeft, een romantisch diner hebt of gewoon lekker wilt ontspannen na een lange dag werken, een goed glas wijn kan altijd. Het is belangrijk om te weten welke soorten wijn er zijn en welke smaak jou het meest bevalt. Het openen van een fles wijn kan soms lastig zijn, maar met een kurkentrekker en een beetje geduld kom je al een heel eind. Als je eenmaal een fles wijn hebt geopend, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren, zodat de smaak en kwaliteit behouden blijft. Met deze tips kun je optimaal genieten van een heerlijke fles wijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn aanbieding: waar moet je op letten?.

Plaats een reactie