Wijn bij curry: de perfecte combinatie

Curry is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Het is een kruidige en pittige stoofpot die vaak wordt geserveerd met rijst of naanbrood. Maar wat drink je bij een curry? Wijn is een uitstekende keuze, maar welke wijn past het beste bij dit gerecht? In dit artikel bespreken we de beste wijnen om te drinken bij curry.

Wijn bij curry

Waarom wijn bij curry?

Curry is een complex gerecht met veel verschillende smaken. Het is kruidig, pittig en soms ook zoet. Een goede wijn kan deze smaken versterken en aanvullen. Bovendien kan wijn de hitte van de curry verzachten en de mond verfrissen. Het is dus een uitstekende keuze om wijn te drinken bij curry.

Welke wijn bij welke curry?

Er zijn veel verschillende soorten curry, van mild tot zeer pittig. Elke curry heeft zijn eigen smaakprofiel en daarom past niet elke wijn bij elke curry. Hieronder vind je een overzicht van de beste wijnen bij verschillende soorten curry.

Milde curry

Een milde curry heeft vaak een romige en zoete smaak. Een witte wijn past hier het beste bij. Kies voor een wijn met een lage zuurgraad en een fruitige smaak, zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen vullen de zoete smaken van de curry aan en zorgen voor een frisse smaak in de mond.

Middelhete curry

Een middelhete curry heeft meer pit dan een milde curry, maar is nog steeds goed te doen voor mensen die niet van te pittig houden. Bij deze curry past een lichte rode wijn het beste. Kies voor een wijn met een fruitige smaak en weinig tannines, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Deze wijnen vullen de kruidige smaken van de curry aan en zorgen voor een frisse smaak in de mond.

Pittige curry

Een pittige curry is alleen geschikt voor mensen die van echt pittig houden. Bij deze curry past een stevige rode wijn het beste. Kies voor een wijn met veel tannines en een kruidige smaak, zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon. Deze wijnen kunnen de hitte van de curry verzachten en zorgen voor een volle smaak in de mond.

Conclusie

Wijn bij curry is een uitstekende combinatie. Het kan de smaken van de curry versterken en aanvullen, en de hitte van de curry verzachten. Bij een milde curry past een witte wijn het beste, bij een middelhete curry een lichte rode wijn en bij een pittige curry een stevige rode wijn. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek welke wijn het beste bij jouw favoriete curry past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Veganistische wijn: wat is het en waarom is het belangrijk?.

Plaats een reactie