St Martinus Wijn: De Nieuwe Ster aan het Nederlandse Wijnfirmament

St Martinus Wijn is een Nederlandse wijn die de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Het is een wijn die wordt geproduceerd door Wijngaard St Martinus, gelegen in het Limburgse dorpje Vijlen. De wijngaard is opgericht in 1988 door Stan Beurskens en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en meest succesvolle wijngaarden van Nederland.

St martinus wijn

Geschiedenis van St Martinus Wijn

De geschiedenis van St Martinus Wijn begint in 1988, toen Stan Beurskens besloot om een wijngaard te beginnen in het Limburgse Vijlen. Hij had al jarenlang ervaring in de wijnbouw en was vastbesloten om van zijn wijngaard een succes te maken. In de beginjaren was het echter niet makkelijk om goede wijn te produceren in Nederland. Het klimaat was niet altijd even gunstig en de kennis over wijnbouw was nog beperkt.

Toch gaf Beurskens niet op en hij bleef experimenteren met verschillende druivenrassen en wijnbereidingsmethoden. In de loop der jaren slaagde hij erin om steeds betere wijnen te produceren en zijn wijngaard groeide uit tot een van de meest succesvolle van Nederland. Inmiddels heeft St Martinus Wijn meerdere prijzen gewonnen en wordt het geprezen door wijnkenners over de hele wereld.

De Wijngaard

Wijngaard St Martinus is gelegen in het Limburgse dorpje Vijlen, op de zuidelijke helling van de Vijlenerberg. Het is een unieke locatie voor een wijngaard, omdat het klimaat hier net iets warmer is dan in de rest van Nederland. Dit komt doordat de wijngaard beschut ligt tegen de wind en de zon hier volop schijnt.

De wijngaard beslaat inmiddels meer dan 20 hectare en er worden verschillende druivenrassen verbouwd, waaronder de Johanniter, Souvignier Gris, Pinot Noir en Cabernet Cortis. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de productie van St Martinus Wijn.

De Wijnbereiding

De wijnbereiding bij St Martinus is een zorgvuldig proces dat begint met de selectie van de druiven. Na de oogst worden de druiven geperst en het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Tijdens de fermentatie wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat de wijn de juiste smaak en aroma’s ontwikkelt.

Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar eikenhouten vaten, waar het nog enkele maanden rijpt. Dit geeft de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s. Na het rijpen wordt de wijn gebotteld en is het klaar om gedronken te worden.

De Smaak van St Martinus Wijn

St Martinus Wijn heeft een unieke smaak die wordt gekenmerkt door fruitige aroma’s en een lichte kruidigheid. De wijn is fris en levendig en heeft een mooie balans tussen zuurgraad en zoetheid. Het is een wijn die goed past bij verschillende gerechten, zoals vis, gevogelte en salades.

De Prijzen van St Martinus Wijn

St Martinus Wijn heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen, zowel nationaal als internationaal. Zo won de Johanniter 2018 bijvoorbeeld een gouden medaille op de AWC Vienna, een van de grootste wijncompetities ter wereld. Ook de Souvignier Gris 2018 en de Pinot Noir 2018 vielen in de prijzen op verschillende wijncompetities.

Waar te Koop?

St Martinus Wijn is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels en restaurants in Nederland. Ook is het mogelijk om de wijnen te bestellen via de website van Wijngaard St Martinus. Hier vind je ook meer informatie over de verschillende wijnen en de wijngaard zelf.

Conclusie

St Martinus Wijn is een bijzondere Nederlandse wijn die de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Het is een wijn die wordt geproduceerd door Wijngaard St Martinus, gelegen in het Limburgse dorpje Vijlen. De wijngaard is opgericht in 1988 door Stan Beurskens en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en meest succesvolle wijngaarden van Nederland. De wijnen van St Martinus hebben een unieke smaak en hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen op nationale en internationale wijncompetities. Ben je op zoek naar een bijzondere Nederlandse wijn? Dan is St Martinus Wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Amarone wijn: een Italiaanse klassieker.

Plaats een reactie