Amarone wijn: een Italiaanse klassieker

Amarone wijn is een Italiaanse rode wijn die gemaakt wordt van gedroogde druiven. Het is een wijn met een rijke geschiedenis en een unieke smaak. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het productieproces en de smaak van deze bijzondere wijn.

Amarone wijn

Geschiedenis van Amarone wijn

Amarone wijn komt oorspronkelijk uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De wijn wordt al sinds de oudheid geproduceerd, maar kreeg pas in de 20e eeuw echt bekendheid. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw begonnen wijnmakers in de regio met het experimenteren met het drogen van druiven om zo een geconcentreerde en complexe wijn te maken.

De naam Amarone komt van het Italiaanse woord ‘amaro’, wat bitter betekent. Dit verwijst naar de bittere smaak die de wijn kan hebben door het droogproces van de druiven.

Productieproces van Amarone wijn

Het productieproces van Amarone wijn is uniek en arbeidsintensief. Het begint met het selecteren van de beste druiven, meestal Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druiven worden vervolgens geplukt en gedroogd op speciale rekken of matten. Dit droogproces duurt meestal 3 tot 4 maanden en zorgt ervoor dat de druiven hun vocht verliezen en de suikers en smaken geconcentreerder worden.

Na het drogen worden de druiven geperst en gefermenteerd. Het fermentatieproces duurt langer dan bij gewone wijnen, omdat de suikers in de gedroogde druiven moeilijker te verwerken zijn. Hierdoor kan het fermentatieproces wel 30 tot 50 dagen duren.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten. Dit kan variëren van 2 tot 6 jaar, afhankelijk van de producent en de kwaliteit van de wijn. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de wijn zijn complexe smaak en aroma’s.

Smaak van Amarone wijn

Amarone wijn heeft een unieke smaak die wordt gekenmerkt door zijn complexiteit en diepgang. De wijn heeft vaak aroma’s van gedroogd fruit, zoals rozijnen en pruimen, maar ook van kruiden en specerijen. De smaak is vol en krachtig, met een hoog alcoholpercentage en een lange afdronk.

De smaak van Amarone wijn kan variëren afhankelijk van de producent en het jaar van productie. Sommige Amarone wijnen hebben een meer fruitige smaak, terwijl andere meer kruidige tonen hebben. Ook kan de wijn verschillen in zoetheid en zuurgraad.

Combineren met eten

Amarone wijn is een uitstekende wijn om te combineren met eten. De wijn past goed bij rijke en kruidige gerechten, zoals wild, stoofschotels en gegrild vlees. Ook kan de wijn goed gecombineerd worden met kaas, vooral harde kazen zoals Parmezaanse kaas en Pecorino.

Door zijn complexe smaak en hoge alcoholpercentage is Amarone wijn ook een goede wijn om te drinken als aperitief of bij een kaasplankje.

Conclusie

Amarone wijn is een bijzondere Italiaanse wijn met een rijke geschiedenis en een unieke smaak. Het productieproces is arbeidsintensief en het resultaat is een wijn met een complexe smaak en aroma’s. Amarone wijn is uitstekend te combineren met eten en kan ook gedronken worden als aperitief of bij een kaasplankje. Als je op zoek bent naar een bijzondere en smaakvolle wijn, dan is Amarone wijn zeker een aanrader.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Barolo wijn: de koning van de Italiaanse wijnen.

Plaats een reactie