Saumur wijn: een heerlijke wijn uit de Loire-vallei

Saumur wijn is een witte wijn die afkomstig is uit de Loire-vallei in Frankrijk. Het is een wijn die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak, en die perfect past bij verschillende gerechten. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Saumur wijn, de kenmerken van deze wijn en de beste manieren om ervan te genieten.

Saumur wijn

Geschiedenis van de Saumur wijn

De geschiedenis van de Saumur wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden in de Loire-vallei werden aangelegd. In de Middeleeuwen werd de wijn geproduceerd door de monniken van de abdij van Saint-Florent-le-Vieil, die de wijngaarden in de omgeving van Saumur beheerden. In de 19e eeuw werd de Saumur wijn steeds populairder, vooral onder de aristocratie. Tegenwoordig is de Saumur wijn een van de bekendste wijnen uit de Loire-vallei en wordt hij wereldwijd gewaardeerd.

Kenmerken van de Saumur wijn

De Saumur wijn wordt gemaakt van de Chenin Blanc druif, die bekend staat om zijn hoge zuurgraad en fruitige aroma’s. De wijn heeft een lichtgele kleur en een frisse, fruitige smaak met tonen van citrus en groene appel. De wijn heeft een gemiddelde body en een alcoholpercentage van ongeveer 12%. De Saumur wijn kan zowel jong gedronken worden als na enkele jaren rijping, waarbij de smaak zich verder ontwikkelt en complexer wordt.

Naast de witte Saumur wijn wordt er ook rode en rosé wijn geproduceerd in de regio. De rode wijn wordt gemaakt van de Cabernet Franc druif en heeft een fruitige smaak met tonen van rood fruit en kruiden. De rosé wijn wordt gemaakt van de Grolleau en Cabernet Franc druiven en heeft een frisse, fruitige smaak met tonen van aardbei en framboos.

De beste manieren om van Saumur wijn te genieten

De Saumur wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De witte wijn is bijvoorbeeld heerlijk bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, salades en lichte pasta’s. De rode wijn past goed bij vleesgerechten, zoals lamsvlees, rundvlees en wild. De rosé wijn is perfect als aperitief of bij lichte gerechten, zoals salades en gegrilde groenten.

Naast het combineren van de Saumur wijn met gerechten, is het ook heerlijk om de wijn op zichzelf te drinken. De witte wijn is bijvoorbeeld heerlijk als aperitief of bij een zomerse picknick. De rode wijn is perfect voor een gezellige avond bij de open haard, terwijl de rosé wijn heerlijk is op een zonnig terras.

Conclusie

De Saumur wijn is een heerlijke wijn uit de Loire-vallei die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak. De wijn wordt gemaakt van de Chenin Blanc druif en is verkrijgbaar in witte, rode en rosé varianten. De Saumur wijn past goed bij verschillende gerechten en is ook heerlijk om op zichzelf te drinken. Of je nu een liefhebber bent van witte, rode of rosé wijn, de Saumur wijn is zeker het proberen waard!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Boomsma Wijn: Een Nederlands Wijnhuis met een Rijke Geschiedenis.

Plaats een reactie