Stoofvlees wijn: de perfecte combinatie voor een heerlijk gerecht

Stoofvlees is een gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een gerecht dat langzaam wordt gegaard, waardoor het vlees heerlijk mals wordt. Een belangrijk ingrediënt in stoofvlees is wijn. Wijn geeft het gerecht niet alleen smaak, maar zorgt er ook voor dat het vlees lekker mals wordt. In dit artikel lees je alles over stoofvlees wijn en hoe je dit gerecht het beste kunt bereiden.

Stoofvlees wijn

Wat is stoofvlees?

Stoofvlees is een gerecht dat bestaat uit stukjes vlees die langzaam worden gegaard in vocht. Het vlees wordt hierdoor heerlijk mals en krijgt een volle smaak. Stoofvlees wordt vaak gemaakt van rundvlees, maar kan ook van varkensvlees, lamsvlees of wild worden gemaakt. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelen, groenten en een lekker sausje.

Waarom wijn in stoofvlees?

Wijn is een belangrijk ingrediënt in stoofvlees. Het zorgt niet alleen voor smaak, maar ook voor malsheid. Wijn bevat namelijk zuren die ervoor zorgen dat het vlees mals wordt. Daarnaast geeft wijn het gerecht een heerlijke smaak. De smaak van de wijn wordt tijdens het koken vermengd met de andere ingrediënten, waardoor er een heerlijke saus ontstaat.

Welke wijn gebruik je in stoofvlees?

Er zijn verschillende soorten wijn die je kunt gebruiken in stoofvlees. Rode wijn is de meest gebruikte wijnsoort, omdat deze goed past bij het vlees. Je kunt het beste een stevige rode wijn gebruiken, zoals een Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah. Deze wijnen hebben genoeg body en smaak om het vlees goed te complementeren.

Naast rode wijn kun je ook witte wijn gebruiken in stoofvlees. Witte wijn geeft het gerecht een frisse smaak en past goed bij lichtere vleessoorten, zoals kip of varkensvlees. Je kunt het beste een droge witte wijn gebruiken, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Hoe maak je stoofvlees met wijn?

Stoofvlees met wijn is een heerlijk gerecht dat niet moeilijk te maken is. Hieronder vind je een recept voor stoofvlees met rode wijn:

Ingrediënten:

 • 1 kilo runderlappen
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 wortels
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 fles rode wijn
 • 500 ml runderbouillon
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 takjes tijm
 • 2 eetlepels bloem
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en peper

Bereidingswijze:

 1. Snijd de uien, knoflook, wortels en bleekselderij in kleine stukjes.
 2. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het vlees aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.
 3. Bak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
 4. Voeg de bloem toe en roer goed door. Bak de bloem even mee, zodat het mengsel iets dikker wordt.
 5. Voeg de rode wijn, runderbouillon, laurierblaadjes en tijm toe en breng aan de kook.
 6. Voeg het vlees weer toe aan de pan en zorg dat het helemaal onder het vocht staat.
 7. Laat het geheel op laag vuur minimaal 2 uur sudderen. Het vlees moet zacht zijn en uit elkaar vallen.
 8. Haal de laurierblaadjes en tijm uit de pan en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Stoofvlees met wijn is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een gezellige avond thuis. Serveer het gerecht met aardappelen en groenten en geniet van de heerlijke smaken.

Conclusie

Stoofvlees met wijn is een heerlijk gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Wijn is een belangrijk ingrediënt in stoofvlees, omdat het zorgt voor malsheid en smaak. Rode wijn is de meest gebruikte wijnsoort in stoofvlees, maar ook witte wijn kan worden gebruikt. Stoofvlees met wijn is niet moeilijk te maken en is perfect voor een gezellige avond thuis. Probeer het zelf en geniet van de heerlijke smaken!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn bij Steak Tartare.

Plaats een reactie