google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Portugal Wijn: Een Overzicht van de Wijnregio’s en Druivensoorten

Portugal is een land dat bekend staat om zijn wijn. Het heeft een lange geschiedenis van wijnproductie en is de thuisbasis van enkele van de oudste wijngaarden ter wereld. Portugal heeft een breed scala aan wijnregio’s en druivensoorten, die allemaal bijdragen aan de unieke smaak van Portugese wijnen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste wijnregio’s en druivensoorten van Portugal.

Portugal wijn

Wijnregio’s van Portugal

Portugal heeft verschillende wijnregio’s, elk met zijn eigen unieke kenmerken en smaken. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wijnregio’s van Portugal:

Douro

Douro is de bekendste wijnregio van Portugal en staat bekend om zijn portwijnen. Het is gelegen in het noorden van Portugal en strekt zich uit langs de rivier de Douro. De regio heeft een bergachtig landschap en de wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd. De belangrijkste druivensoorten die in de Douro worden verbouwd zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca.

Alentejo

Alentejo is de grootste wijnregio van Portugal en ligt in het zuiden van het land. Het heeft een warm klimaat en de wijngaarden zijn voornamelijk gelegen op vlakke terreinen. De belangrijkste druivensoorten die in Alentejo worden verbouwd zijn Aragonez, Trincadeira en Alicante Bouschet.

Dão

Dão is een wijnregio die zich bevindt in het centrum van Portugal. Het heeft een bergachtig landschap en de wijngaarden zijn gelegen op hoogtes tussen de 400 en 700 meter. De belangrijkste druivensoorten die in Dão worden verbouwd zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz en Jaen.

Bairrada

Bairrada is een wijnregio die zich bevindt in het noorden van Portugal. Het heeft een gematigd klimaat en de wijngaarden zijn gelegen op vlakke terreinen. De belangrijkste druivensoorten die in Bairrada worden verbouwd zijn Baga, Touriga Nacional en Castelão.

Druivensoorten van Portugal

Portugal heeft een breed scala aan druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van wijn. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste druivensoorten van Portugal:

Touriga Nacional

Touriga Nacional is een druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Douro-vallei. Het is een van de belangrijkste druivensoorten voor de productie van portwijnen en wordt ook gebruikt voor de productie van rode wijnen. Touriga Nacional heeft een diepe kleur en een intense smaak van zwarte bessen en pruimen.

Tinta Roriz

Tinta Roriz is een druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Douro-vallei en de Dão-regio. Het wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen en heeft een diepe kleur en een intense smaak van rode bessen en kruiden.

Baga

Baga is een druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Bairrada-regio. Het wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen en heeft een diepe kleur en een intense smaak van zwarte bessen en kruiden.

Aragonez

Aragonez is een druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Alentejo-regio. Het wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen en heeft een diepe kleur en een intense smaak van rode bessen en kruiden.

Conclusie

Portugal is een land dat bekend staat om zijn wijn. Het heeft een lange geschiedenis van wijnproductie en is de thuisbasis van enkele van de oudste wijngaarden ter wereld. Portugal heeft een breed scala aan wijnregio’s en druivensoorten, die allemaal bijdragen aan de unieke smaak van Portugese wijnen. Of u nu een fan bent van portwijnen of rode wijnen, Portugal heeft voor elk wat wils.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn pakket: een perfect cadeau voor elke wijnliefhebber.

Plaats een reactie