Pinot Noir Witte Wijn: Een Verfijnde Delicatesse

Pinot Noir is een druivensoort die voornamelijk bekend staat om zijn rode wijnen. Maar wist je dat er ook witte wijn van deze druif wordt gemaakt? Pinot Noir witte wijn is een verfijnde delicatesse die steeds meer populariteit wint onder wijnliefhebbers. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere wijnsoort.

Pinot noir witte wijn

De Pinot Noir Druif

De Pinot Noir druif is een van de oudste druivensoorten ter wereld en wordt al sinds de middeleeuwen verbouwd. De druif is afkomstig uit de Bourgogne in Frankrijk en wordt daar nog steeds veel verbouwd. Ook in andere wijnlanden, zoals Duitsland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, wordt de druif verbouwd.

De Pinot Noir druif is een lastige druif om te verbouwen. Hij is gevoelig voor ziektes en heeft een dunne schil, waardoor hij gevoelig is voor rotting. Daarnaast is de druif gevoelig voor klimaatveranderingen en groeit hij het beste op koele, vochtige plekken. Dit maakt de druif erg geschikt voor de Bourgogne, waar het klimaat koel en vochtig is.

Pinot Noir Witte Wijn

Pinot Noir witte wijn wordt gemaakt van de Pinot Noir druif, maar dan van de witte variant. Deze variant wordt ook wel Pinot Blanc genoemd. De druiven worden geperst en het sap wordt vervolgens gefermenteerd tot wijn. Het resultaat is een lichte, frisse wijn met een fruitige smaak en een licht zuurtje.

Pinot Noir witte wijn is een bijzondere wijnsoort die niet veel voorkomt. De productie is namelijk erg klein en de druiven zijn lastig te verbouwen. Daarnaast is de wijn erg gevoelig voor oxidatie, waardoor hij snel zijn smaak verliest. Dit maakt de wijn erg kostbaar en exclusief.

Smaakprofiel

Pinot Noir witte wijn heeft een lichte, frisse smaak met tonen van citrus, groene appel en perzik. De wijn heeft een licht zuurtje en een subtiele mineraliteit. De smaak is verfijnd en elegant, met een lange afdronk.

De smaak van Pinot Noir witte wijn kan verschillen per regio en producent. In de Bourgogne heeft de wijn vaak een wat vollere smaak met tonen van honing en noten. In Duitsland is de wijn vaak wat frisser en fruitiger van smaak.

Combineren met eten

Pinot Noir witte wijn is een veelzijdige wijn die goed te combineren is met verschillende gerechten. De wijn past goed bij lichte gerechten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, salades en wit vlees. Ook bij Aziatische gerechten, zoals sushi en Thaise curry’s, komt de wijn goed tot zijn recht.

Daarnaast is Pinot Noir witte wijn een goede keuze bij kaasplankjes. De wijn past goed bij zachte kazen, zoals brie en camembert, maar ook bij harde kazen, zoals parmezaan en pecorino.

Conclusie

Pinot Noir witte wijn is een bijzondere wijnsoort die steeds meer populariteit wint onder wijnliefhebbers. De wijn heeft een verfijnde smaak en is goed te combineren met verschillende gerechten. Door de lastige verbouw en de gevoeligheid voor oxidatie is de wijn erg kostbaar en exclusief. Ben je op zoek naar een bijzondere wijn om te proberen? Dan is Pinot Noir witte wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Aldi: Een uitgebreid assortiment voor de wijnliefhebber.

Plaats een reactie