Lambrusco wijn: een sprankelende Italiaanse klassieker

Lambrusco wijn is een sprankelende Italiaanse wijn die al eeuwenlang wordt geproduceerd in de regio Emilia-Romagna. Het is een wijn die bekend staat om zijn frisse smaak en lichte bubbels, en die perfect past bij een breed scala aan gerechten. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, productie en smaak van lambrusco wijn, en geven we enkele tips voor het serveren en combineren van deze heerlijke wijn.

Lambrusco wijn

Geschiedenis van lambrusco wijn

De geschiedenis van lambrusco wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijn al werd geproduceerd in de regio Emilia-Romagna. De naam lambrusco komt van het Latijnse woord “lambrusca”, wat “wilde wingerd” betekent. Dit verwijst naar de wilde wingerd die in de regio groeit en die traditioneel werd gebruikt om de wijnstokken te ondersteunen.

In de middeleeuwen werd lambrusco wijn vooral geproduceerd door kloosters en adellijke families in de regio. Het was destijds een zoete wijn die vooral werd gedronken bij feestelijke gelegenheden. Pas in de 20e eeuw begon de productie van lambrusco wijn op grote schaal, en werd de wijn ook buiten Italië bekend.

Productie van lambrusco wijn

Lambrusco wijn wordt geproduceerd van de lambrusco druif, die voornamelijk groeit in de regio Emilia-Romagna. Er zijn verschillende soorten lambrusco druiven, elk met hun eigen smaakprofiel en kenmerken. De meest voorkomende soorten zijn lambrusco di Sorbara, lambrusco Salamino en lambrusco Grasparossa.

De productie van lambrusco wijn begint met de oogst van de druiven, die meestal plaatsvindt in september of oktober. De druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt gefermenteerd in grote tanks. Tijdens de fermentatie ontstaan de bubbels in de wijn, die kenmerkend zijn voor lambrusco wijn.

Na de fermentatie wordt de wijn meestal nog enkele maanden gerijpt in de fles, voordat hij wordt verkocht. Sommige producenten voegen tijdens de productie nog extra suiker toe om de wijn zoeter te maken, terwijl andere producenten juist kiezen voor een drogere variant.

Smaak van lambrusco wijn

Lambrusco wijn heeft een frisse, fruitige smaak met lichte bubbels. De smaak kan variëren afhankelijk van de soort lambrusco druif die is gebruikt, maar over het algemeen heeft de wijn tonen van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen, en soms ook een lichte kruidigheid.

De zoetheid van lambrusco wijn kan variëren van zeer droog tot zoet, afhankelijk van de producent en de soort lambrusco druif die is gebruikt. Over het algemeen geldt dat de drogere varianten beter passen bij hartige gerechten, terwijl de zoetere varianten beter passen bij desserts en zoete gerechten.

Serveren en combineren van lambrusco wijn

Lambrusco wijn wordt meestal geserveerd op een temperatuur van 8-10 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de bubbels goed tot hun recht komen en de wijn lekker fris blijft. Het is belangrijk om de wijn niet te koud te serveren, omdat dit de smaak kan beïnvloeden.

Lambrusco wijn past goed bij een breed scala aan gerechten, van pizza en pasta tot gegrild vlees en kaas. De drogere varianten passen goed bij hartige gerechten, zoals pizza en pasta met tomatensaus, terwijl de zoetere varianten beter passen bij desserts en zoete gerechten, zoals chocoladetaart en fruitdesserts.

Enkele tips voor het combineren van lambrusco wijn met gerechten:

  • Bij pizza en pasta met tomatensaus: kies voor een droge lambrusco di Sorbara of lambrusco Salamino
  • Bij gegrild vlees: kies voor een droge lambrusco Grasparossa
  • Bij kaas: kies voor een zoetere lambrusco, zoals lambrusco Reggiano
  • Bij desserts: kies voor een zoete lambrusco, zoals lambrusco dell’Emilia

Conclusie

Lambrusco wijn is een heerlijke Italiaanse wijn die bekend staat om zijn frisse smaak en lichte bubbels. De wijn wordt al eeuwenlang geproduceerd in de regio Emilia-Romagna en is in de loop der jaren steeds populairder geworden, zowel in Italië als daarbuiten. Lambrusco wijn past goed bij een breed scala aan gerechten en is een perfecte keuze voor wie op zoek is naar een sprankelende en verfrissende wijn. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Gall en Gall: Alles wat je moet weten over wijn bij Gall en Gall.

Plaats een reactie