Oranje wijn: een bijzondere wijnervaring

Oranje wijn is een wijn die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Het is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven, maar op een manier die lijkt op de productie van rode wijn. Hierdoor krijgt de wijn een oranje kleur en een bijzondere smaak. In dit artikel lees je alles over oranje wijn: wat het is, hoe het gemaakt wordt en waarom het zo bijzonder is.

Oranje wijn

Wat is oranje wijn?

Oranje wijn is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven, maar op een manier die lijkt op de productie van rode wijn. Bij de productie van rode wijn worden de druiven met schil en pit vergist, waardoor de wijn een rode kleur krijgt. Bij de productie van witte wijn worden de schil en pit juist verwijderd voordat de vergisting begint. Bij oranje wijn worden de druiven met schil en pit vergist, waardoor de wijn een oranje kleur krijgt.

Oranje wijn wordt ook wel amberwijn genoemd, vanwege de kleur die lijkt op amber. De kleur kan variëren van licht oranje tot diep amber, afhankelijk van de druivensoort, de productiemethode en de rijpingstijd.

Hoe wordt oranje wijn gemaakt?

Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar op een manier die lijkt op de productie van rode wijn. De druiven worden met schil en pit vergist, waardoor de wijn een oranje kleur krijgt. Dit vergistingsproces kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Traditionele methode: de druiven worden met schil en pit vergist in grote houten vaten. De wijn wordt regelmatig geroerd om de schillen en pitten te mengen met het sap. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren.
  • Macération carbonique: de druiven worden in een afgesloten vat geplaatst en onder druk gezet. Hierdoor barsten de druiven open en begint de vergisting vanzelf. Dit proces duurt enkele dagen tot enkele weken.
  • Amphora-methode: de druiven worden vergist in grote aardewerken potten, ook wel amphora’s genoemd. Deze methode wordt vooral gebruikt in Georgië, waar het al duizenden jaren wordt toegepast.

Na de vergisting wordt de wijn geperst en rijpt het enkele maanden tot enkele jaren in houten vaten, amphora’s of stalen tanks. Tijdens de rijping ontwikkelt de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s.

Waarom is oranje wijn zo bijzonder?

Oranje wijn is bijzonder vanwege zijn kleur, smaak en aroma’s. De kleur is natuurlijk al opvallend, maar ook de smaak is anders dan die van witte of rode wijn. Oranje wijn heeft vaak een complexe smaak met tonen van gedroogd fruit, noten, kruiden en soms zelfs een lichte oxidatie. De aroma’s zijn vaak intens en gevarieerd, van bloemen en citrus tot honing en specerijen.

Oranje wijn is ook bijzonder omdat het een wijn is die gemaakt wordt volgens een oude traditie. De productiemethode is al duizenden jaren oud en wordt vooral toegepast in Georgië, waar het als immaterieel erfgoed is erkend door UNESCO. Oranje wijn wordt ook steeds vaker geproduceerd in andere landen, zoals Italië, Slovenië en Oostenrijk.

Oranje wijn is ook bijzonder omdat het een wijn is die goed past bij verschillende gerechten. Door zijn complexe smaak en aroma’s kan oranje wijn goed gecombineerd worden met gerechten met veel smaak, zoals gegrild vlees, pittige kazen en kruidige gerechten. Ook bij vegetarische gerechten kan oranje wijn goed passen, bijvoorbeeld bij gerechten met paddenstoelen, noten en kaas.

Conclusie

Oranje wijn is een bijzondere wijnervaring die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Het is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven, maar op een manier die lijkt op de productie van rode wijn. Hierdoor krijgt de wijn een oranje kleur en een bijzondere smaak. Oranje wijn wordt gemaakt volgens een oude traditie en is erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO. Oranje wijn past goed bij verschillende gerechten en is een aanrader voor wie op zoek is naar een bijzondere wijnervaring.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rose wijn: een verfrissende en veelzijdige wijn.

Plaats een reactie