Nieuwe Trek Wijn: De Nieuwe Trend in Wijnland

De wijnwereld is voortdurend in beweging en er zijn altijd nieuwe trends en ontwikkelingen te ontdekken. Een van de nieuwste trends in wijnland is de nieuwe trek wijn. Deze wijn wordt steeds populairder en wordt gezien als een frisse en moderne variant op traditionele wijnen. In dit artikel gaan we dieper in op wat nieuwe trek wijn precies is, waar het vandaan komt en waarom het zo populair is geworden.

Nieuwe trek wijn

Wat is nieuwe trek wijn?

Nieuwe trek wijn is een wijn die op een andere manier wordt gemaakt dan traditionele wijnen. Bij traditionele wijnen worden de druiven geplukt en vervolgens geperst om het sap te verkrijgen. Bij nieuwe trek wijn worden de druiven echter niet geperst, maar worden ze in hun geheel in de wijnvaten geplaatst. Hierdoor vindt er een natuurlijke gisting plaats, waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol.

Deze methode van wijnmaken wordt ook wel macération carbonique genoemd en is vooral populair in de Franse wijnstreek Beaujolais. Hier wordt de wijn gemaakt van de Gamay-druif en wordt het proces van macération carbonique al sinds de jaren 50 toegepast. Inmiddels wordt deze methode ook steeds vaker toegepast in andere wijnstreken en bij andere druivensoorten.

Waarom is nieuwe trek wijn zo populair?

Nieuwe trek wijn is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat heeft verschillende redenen. Ten eerste heeft deze wijn een frisse en fruitige smaak, die veel mensen aanspreekt. Doordat de druiven niet geperst worden, blijven de tannines en zuren in de schil achter, waardoor de wijn minder bitter en zuur is dan traditionele wijnen.

Een andere reden waarom nieuwe trek wijn zo populair is, is omdat het een moderne en vernieuwende manier van wijnmaken is. Veel wijnliefhebbers zijn op zoek naar nieuwe smaken en ervaringen en nieuwe trek wijn biedt dat. Daarnaast past deze wijn goed bij de trend van natuurlijke en biologische producten, omdat er geen toevoegingen nodig zijn om de wijn te maken.

Welke druivensoorten zijn geschikt voor nieuwe trek wijn?

Hoewel nieuwe trek wijn vooral bekend is van de Gamay-druif uit Beaujolais, zijn er ook andere druivensoorten die geschikt zijn voor deze manier van wijnmaken. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Pinot Noir
  • Syrah
  • Cabernet Franc
  • Merlot
  • Grenache

De keuze voor een bepaalde druivensoort hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat, de bodem en de gewenste smaak van de wijnmaker.

Hoe wordt nieuwe trek wijn gemaakt?

Het proces van nieuwe trek wijnmaken begint met het plukken van de druiven. Deze worden vervolgens in hun geheel in de wijnvaten geplaatst, waar ze onder invloed van koolzuurgas beginnen te gisten. Dit proces duurt meestal zo’n 10 tot 15 dagen, afhankelijk van de gewenste smaak en stijl van de wijn.

Na de gisting worden de druiven geperst en wordt de wijn overgeheveld naar andere vaten om verder te rijpen. Hierbij kan de wijnmaker ervoor kiezen om de wijn nog een aantal maanden op eikenhouten vaten te laten rijpen, om zo meer complexiteit en diepgang aan de wijn te geven.

Wat zijn de kenmerken van nieuwe trek wijn?

Nieuwe trek wijn heeft een aantal kenmerken die het onderscheiden van traditionele wijnen. Een aantal van deze kenmerken zijn:

  • Een frisse en fruitige smaak
  • Minder tannines en zuren dan traditionele wijnen
  • Een lichtere kleur dan traditionele wijnen
  • Een lager alcoholpercentage dan traditionele wijnen
  • Een moderne en vernieuwende uitstraling

Deze kenmerken maken nieuwe trek wijn een interessante en aantrekkelijke optie voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en anders.

Conclusie

Nieuwe trek wijn is een nieuwe trend in wijnland die steeds populairder wordt. Deze wijn wordt op een andere manier gemaakt dan traditionele wijnen, waardoor het een frisse en fruitige smaak heeft en minder tannines en zuren bevat. Nieuwe trek wijn past goed bij de trend van natuurlijke en biologische producten en biedt wijnliefhebbers een moderne en vernieuwende optie. Er zijn verschillende druivensoorten die geschikt zijn voor deze manier van wijnmaken en de kenmerken van nieuwe trek wijn maken het een interessante en aantrekkelijke optie voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en anders.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Lambrusco wijn: een sprankelende Italiaanse klassieker.

Plaats een reactie