Negroamaro wijn: een heerlijke wijn uit het zuiden van Italië

Negroamaro wijn is een rode wijn die afkomstig is uit het zuiden van Italië, met name uit de regio Puglia. Deze wijn wordt gemaakt van de negroamaro druif, die voornamelijk groeit in de Salento-streek. De negroamaro druif staat bekend om zijn dikke schil en hoge zuurgraad, wat resulteert in een wijn met een diepe kleur en een volle smaak.

Negroamaro wijn

Geschiedenis van negroamaro wijn

De geschiedenis van negroamaro wijn gaat terug tot de oudheid. De Grieken en Romeinen waren al bekend met de wijnbouw in Puglia en maakten gebruik van de negroamaro druif. In de middeleeuwen werd de wijnbouw in Puglia verder ontwikkeld door de Benedictijner monniken. Zij bouwden kloosters en wijngaarden in de regio en produceerden wijn voor hun eigen gebruik en voor de lokale bevolking.

In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Puglia verder uitgebreid en begon men met de export van wijn naar andere delen van Italië en Europa. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd de wijnbouw in Puglia gemoderniseerd en werden er nieuwe technieken geïntroduceerd om de kwaliteit van de wijn te verbeteren.

Kenmerken van negroamaro wijn

Negroamaro wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een volle, krachtige smaak. De wijn heeft aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, en heeft vaak ook een lichte kruidigheid. De tannines zijn stevig, maar niet te hard, waardoor de wijn goed in balans is. Negroamaro wijn heeft over het algemeen een hoog alcoholpercentage, wat bijdraagt aan de volle smaak.

Negroamaro wijn kan zowel jong gedronken worden als na enkele jaren rijping. Jonge negroamaro wijn heeft vaak nog wat scherpe randjes en kan wat tannineus zijn. Na enkele jaren rijping ontwikkelt de wijn zich tot een complexere en zachtere wijn, met meer aroma’s en smaken.

Wijn-spijs combinaties met negroamaro wijn

Negroamaro wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De wijn gaat goed samen met gegrild vlees, zoals steak en lamsvlees, maar ook met stoofgerechten en pasta’s met rijke sauzen. Ook bij kaasplankjes en antipasti komt negroamaro wijn goed tot zijn recht.

Enkele voorbeelden van gerechten die goed samengaan met negroamaro wijn zijn:

  • Gegrilde biefstuk met rozemarijn en knoflook
  • Lamsrack met kruidenkorst
  • Pasta met tomatensaus en gehaktballetjes
  • Stoofpot van rundvlees met rode wijn en groenten
  • Kaasplankje met harde kazen, zoals Parmezaanse kaas en pecorino

Populaire negroamaro wijnen

Er zijn verschillende producenten van negroamaro wijn in Puglia, die allemaal hun eigen stijl hebben. Enkele populaire negroamaro wijnen zijn:

  • Salice Salentino: een DOC wijn uit de Salento-streek, gemaakt van 80% negroamaro en 20% malvasia nera. Deze wijn heeft een volle, kruidige smaak en gaat goed samen met gegrild vlees en stoofgerechten.
  • Primitivo di Manduria: een DOC wijn uit de Manduria-streek, gemaakt van 100% primitivo druiven. Deze wijn heeft een diepe kleur en een volle, fruitige smaak met tonen van zwarte bessen en pruimen. Deze wijn gaat goed samen met gegrild vlees en pittige gerechten.
  • Negroamaro del Salento: een IGT wijn uit de Salento-streek, gemaakt van 100% negroamaro druiven. Deze wijn heeft een diepe kleur en een volle, kruidige smaak met tonen van rijp rood fruit en chocolade. Deze wijn gaat goed samen met stoofgerechten en kaasplankjes.

Conclusie

Negroamaro wijn is een heerlijke rode wijn uit het zuiden van Italië, met een diepe kleur en een volle, krachtige smaak. De wijn gaat goed samen met verschillende gerechten, van gegrild vlees tot pasta’s en kaasplankjes. Er zijn verschillende producenten van negroamaro wijn in Puglia, die allemaal hun eigen stijl hebben. Enkele populaire negroamaro wijnen zijn Salice Salentino, Primitivo di Manduria en Negroamaro del Salento. Probeer eens een fles negroamaro wijn en ontdek de rijke smaken van deze bijzondere wijn uit het zuiden van Italië.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn online: de voordelen van het kopen van wijn via het internet.

Plaats een reactie