Asti wijn: een sprankelende Italiaanse specialiteit

Asti wijn is een sprankelende Italiaanse wijn die zijn oorsprong vindt in de regio Piemonte. Het is een zoete wijn die gemaakt wordt van de moscato bianco druif. Asti wijn is een populaire keuze voor feestelijke gelegenheden en wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, productie en smaak van asti wijn.

Asti wijn

Geschiedenis van asti wijn

Asti wijn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De moscato bianco druif werd al in de oudheid verbouwd in de regio Piemonte. In de middeleeuwen werd asti wijn vooral gedronken door de adel en was het een symbool van rijkdom en status. In de 19e eeuw begon de commerciële productie van asti wijn en werd het een populaire exportproduct naar andere Europese landen.

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw kreeg asti wijn wereldwijde bekendheid en populariteit. Het werd gezien als een lichtere en zoetere variant van champagne en werd vooral gedronken bij feestelijke gelegenheden. Tegenwoordig is asti wijn nog steeds een populaire keuze voor feestelijke gelegenheden en wordt het wereldwijd geëxporteerd.

Productie van asti wijn

Asti wijn wordt gemaakt van de moscato bianco druif, die voornamelijk verbouwd wordt in de regio Piemonte. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te verkrijgen. Het sap wordt vervolgens in grote tanks gedaan en gemengd met gist, waardoor de suikers in het sap omgezet worden in alcohol. Tijdens dit proces ontstaat er koolstofdioxide, wat zorgt voor de sprankelende bubbels in de wijn.

Na de eerste fermentatie wordt de wijn gefilterd en gekoeld om de gisting te stoppen. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en onder druk gezet, waardoor de bubbels behouden blijven. Asti wijn heeft een relatief laag alcoholpercentage van ongeveer 7-9% en bevat veel suikers, waardoor het een zoete smaak heeft.

Smaak van asti wijn

Asti wijn heeft een zoete en fruitige smaak, met aroma’s van perzik, abrikoos en citrusvruchten. De wijn heeft een lichte body en een sprankelende textuur, waardoor het een verfrissende en feestelijke drank is. Asti wijn wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn en past goed bij zoete gerechten zoals taart, fruit en chocolade.

Varianten van asti wijn

Er zijn verschillende varianten van asti wijn, waaronder:

  • Asti Spumante: Dit is de meest bekende variant van asti wijn en heeft een sprankelende textuur. Het heeft een zoete en fruitige smaak en wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn.
  • Asti Dolce: Dit is een minder sprankelende variant van asti wijn en heeft een zoetere smaak. Het wordt vaak gedronken als dessertwijn.
  • Moscato d’Asti: Dit is een lichtere en minder sprankelende variant van asti wijn. Het heeft een zoete en fruitige smaak en wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn.

Conclusie

Asti wijn is een sprankelende Italiaanse wijn die bekend staat om zijn zoete en fruitige smaak. Het wordt gemaakt van de moscato bianco druif en heeft een relatief laag alcoholpercentage. Asti wijn is een populaire keuze voor feestelijke gelegenheden en wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn. Er zijn verschillende varianten van asti wijn, waaronder Asti Spumante, Asti Dolce en Moscato d’Asti. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Flesje wijn bezorgd: gemakkelijk en snel genieten van een goed glas wijn.

Plaats een reactie