Natuurlijke wijn: wat is het en waarom is het zo populair?

Natuurlijke wijn is een term die steeds vaker opduikt in de wijnwereld. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het zo populair? In dit artikel leggen we uit wat natuurlijke wijn is, hoe het verschilt van conventionele wijn en waarom steeds meer mensen ervoor kiezen.

Natuurlijke wijn

Wat is natuurlijke wijn?

Natuurlijke wijn is wijn die gemaakt is van druiven die op biologische of biodynamische wijze zijn geteeld, zonder het gebruik van synthetische pesticiden of herbiciden. Bij de vinificatie worden geen toevoegingen gebruikt, zoals gisten, enzymen of suiker. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van sulfieten, behalve in zeer kleine hoeveelheden als conserveringsmiddel.

De filosofie achter natuurlijke wijn is dat de wijnmaker zo min mogelijk ingrijpt in het natuurlijke proces van de druiven en de fermentatie. Hierdoor ontstaat een wijn die de unieke smaak en terroir van de druiven en de regio waar ze groeien weerspiegelt.

Hoe verschilt natuurlijke wijn van conventionele wijn?

Conventionele wijn wordt vaak gemaakt van druiven die op grote schaal zijn geteeld met behulp van synthetische pesticiden en herbiciden. Bij de vinificatie worden vaak toevoegingen gebruikt, zoals gisten, enzymen en suiker, om de smaak en het aroma van de wijn te beïnvloeden. Ook worden er vaak sulfieten toegevoegd als conserveringsmiddel.

Door deze ingrepen kan de smaak van de wijn sterk worden beïnvloed en kan het moeilijk zijn om de unieke smaak en terroir van de druiven en de regio waar ze groeien te herkennen.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke wijn?

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om natuurlijke wijn te drinken:

  • Gezondheid: Natuurlijke wijn bevat geen synthetische pesticiden, herbiciden of toevoegingen, waardoor het gezonder kan zijn dan conventionele wijn.
  • Smaak: Natuurlijke wijn weerspiegelt de unieke smaak en terroir van de druiven en de regio waar ze groeien, waardoor het een authentieke en complexe smaak heeft.
  • Duurzaamheid: Biologische en biodynamische wijnbouwmethoden zijn beter voor het milieu en de bodem, waardoor natuurlijke wijn een duurzamere keuze is.
  • Cultuur: Natuurlijke wijn wordt vaak geproduceerd door kleine, onafhankelijke wijnmakers die zich richten op kwaliteit en authenticiteit, waardoor het drinken van natuurlijke wijn een manier kan zijn om de lokale cultuur en tradities te ondersteunen.

Waar kun je natuurlijke wijn kopen?

Natuurlijke wijn is steeds gemakkelijker verkrijgbaar, zowel online als in gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants. Het is belangrijk om te weten dat niet alle wijnen die als “natuurlijk” worden verkocht, ook daadwerkelijk aan de criteria voldoen. Het is daarom aan te raden om te zoeken naar wijnen die zijn gecertificeerd als biologisch of biodynamisch, of om te kiezen voor wijnen van gerenommeerde natuurlijke wijnmakers.

Conclusie

Natuurlijke wijn is een groeiende trend in de wijnwereld, die steeds meer mensen aantrekt vanwege de gezondheidsvoordelen, de authentieke smaak en de duurzaamheid. Door te kiezen voor natuurlijke wijn, kun je genieten van een unieke en complexe smaak die de terroir van de druiven en de regio waar ze groeien weerspiegelt, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere en gezondere wereld.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hugo wijn Aldi: de perfecte zomerdrank.

Plaats een reactie