Wijn kan: alles wat je moet weten over wijn bewaren

Wijn is een heerlijke drank die in veel verschillende varianten verkrijgbaar is. Of je nu houdt van een frisse witte wijn, een volle rode wijn of een sprankelende champagne, er is voor ieder wat wils. Maar wat doe je als je een fles wijn hebt geopend en niet alles opdrinkt? Hoe bewaar je wijn het beste en hoe lang kun je een geopende fles bewaren? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wijn bewaren.

Wijn kan

Wijn bewaren: waar moet je op letten?

Als je een fles wijn hebt geopend, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Wijn kan namelijk snel bederven als deze niet goed wordt bewaard. Hieronder vind je een aantal tips om wijn op de juiste manier te bewaren:

  • Bewaar wijn op een koele en donkere plek. Wijn kan namelijk niet goed tegen licht en warmte. Bewaar wijn daarom niet in de buurt van een raam of verwarming.
  • Bewaar wijn liggend. Als je wijn rechtop bewaart, kan de kurk uitdrogen en kan er lucht bij de wijn komen. Hierdoor kan de wijn sneller bederven.
  • Bewaar wijn niet in de koelkast. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een geopende fles wijn in de koelkast te bewaren, is dit niet de beste optie. De koelkast is namelijk te koud en te droog voor wijn. Hierdoor kan de wijn snel bederven.

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Een veelgestelde vraag is hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop de wijn bewaard wordt. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Witte wijn kun je na opening nog 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
  • Rode wijn kun je na opening nog 3 tot 5 dagen bewaren op een koele en donkere plek.
  • Mousserende wijn kun je na opening nog 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Het is belangrijk om te weten dat deze richtlijnen slechts een indicatie zijn. Het kan namelijk per fles wijn verschillen hoe lang deze houdbaar blijft na opening. Het is daarom altijd verstandig om te kijken, ruiken en proeven of de wijn nog goed is voordat je deze drinkt.

Wijn bewaren: hoe kun je wijn langer bewaren?

Als je een fles wijn langer wilt bewaren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de houdbaarheid te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Bewaar wijn op een constante temperatuur. Schommelingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de wijn sneller bederft. Bewaar wijn daarom op een plek waar de temperatuur constant is.
  • Bewaar wijn in een wijnkoelkast. Als je veel wijn hebt en deze langer wilt bewaren, is een wijnkoelkast een goede optie. Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft en dat de luchtvochtigheid op peil blijft.
  • Gebruik een vacuümpomp. Met een vacuümpomp kun je de lucht uit de fles halen, waardoor de wijn langer houdbaar blijft. Let er wel op dat je de wijn niet te lang bewaart met een vacuümpomp, want ook dan kan de wijn bederven.

Conclusie

Wijn is een heerlijke drank die je op de juiste manier moet bewaren om ervoor te zorgen dat deze niet bederft. Bewaar wijn op een koele en donkere plek, liefst liggend, en vermijd schommelingen in temperatuur. Als je een geopende fles wijn wilt bewaren, kun je deze het beste binnen een paar dagen opdrinken. Wil je de wijn langer bewaren, dan zijn er verschillende opties, zoals een wijnkoelkast of een vacuümpomp. Door deze tips op te volgen, kun je optimaal genieten van een heerlijk glas wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hema Wijn: Een Overzicht van de Beste Wijnen van Hema.

Plaats een reactie