google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Calorieën rode wijn: hoeveel calorieën zitten er in een glas?

Als je van een goed glas rode wijn houdt, vraag je je misschien af hoeveel calorieën er eigenlijk in zitten. Het is belangrijk om te weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt, vooral als je op dieet bent of gewoon gezonder wilt eten. In dit artikel gaan we dieper in op het aantal calorieën in rode wijn en hoe je dit kunt beperken.

Calorieën rode wijn

Hoeveel calorieën zitten er in een glas rode wijn?

De hoeveelheid calorieën in een glas rode wijn hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de grootte van het glas en de alcoholpercentages. Over het algemeen bevat een standaardglas rode wijn (150 ml) tussen de 100 en 125 calorieën. Dit komt overeen met ongeveer 5-6% van de dagelijkse calorie-inname voor vrouwen en 4-5% voor mannen.

Als je een groter glas gebruikt, zoals een wijnglas van 250 ml, kan het aantal calorieën oplopen tot 200-250. Dit is bijna 10% van de dagelijkse calorie-inname voor vrouwen en 8% voor mannen. Het is dus belangrijk om de grootte van je glas in de gaten te houden als je op je calorie-inname wilt letten.

Waarom bevat rode wijn calorieën?

Rode wijn bevat calorieën omdat het alcohol bevat. Alcohol is een bron van lege calorieën, wat betekent dat het geen voedingsstoffen bevat, maar wel calorieën levert. Eén gram alcohol levert 7 calorieën, wat meer is dan koolhydraten en eiwitten (4 calorieën per gram) en bijna net zoveel als vet (9 calorieën per gram).

Naast alcohol bevat rode wijn ook suikers en koolhydraten, die bijdragen aan het caloriegehalte. De hoeveelheid suikers en koolhydraten in rode wijn varieert echter sterk, afhankelijk van het type wijn en de productiemethode.

Hoe kun je het aantal calorieën in rode wijn beperken?

Als je op je calorie-inname wilt letten, zijn er verschillende manieren om het aantal calorieën in rode wijn te beperken:

  • Kies voor een droge rode wijn in plaats van een zoete wijn. Zoete wijnen bevatten over het algemeen meer suikers en koolhydraten, wat bijdraagt aan het caloriegehalte.
  • Drink rode wijn met mate. Het is aanbevolen om niet meer dan één glas per dag te drinken voor vrouwen en niet meer dan twee glazen per dag voor mannen.
  • Gebruik een kleiner glas. Door een kleiner glas te gebruiken, beperk je automatisch het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.
  • Verdun je wijn met bruiswater. Door je wijn te verdunnen met bruiswater, verlaag je het alcoholpercentage en het caloriegehalte.
  • Drink rode wijn bij de maaltijd. Door rode wijn te drinken bij de maaltijd, vertraag je de opname van alcohol in je bloedbaan en verminder je de kans op een kater.

Conclusie

Rode wijn bevat calorieën vanwege het alcoholgehalte en de aanwezigheid van suikers en koolhydraten. Een standaardglas rode wijn bevat tussen de 100 en 125 calorieën, afhankelijk van het type wijn en de grootte van het glas. Als je op je calorie-inname wilt letten, kun je kiezen voor een droge rode wijn, een kleiner glas gebruiken, je wijn verdunnen met bruiswater en rode wijn drinken bij de maaltijd. Door deze tips te volgen, kun je genieten van een goed glas rode wijn zonder je zorgen te maken over je calorie-inname.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hugo wijn Lidl: de perfecte zomerdrank.

Plaats een reactie