Madeira wijn: een unieke en veelzijdige wijn uit Portugal

Madeira wijn is een versterkte wijn die afkomstig is van het Portugese eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan. Deze wijn is uniek vanwege zijn productieproces en smaakprofiel. Het is een veelzijdige wijn die zowel als aperitief, dessertwijn en bij kaasplankjes gedronken kan worden. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, productie en smaak van Madeira wijn.

Madeira wijn

Geschiedenis van Madeira wijn

De geschiedenis van Madeira wijn gaat terug tot de 15e eeuw, toen het eiland Madeira een belangrijke tussenstop was voor schepen die op weg waren naar Amerika en Afrika. Tijdens deze reizen ontdekten de zeelieden dat de wijn die ze meenamen naar de tropen, door de hitte en beweging van het schip een unieke smaak kreeg. Dit was het begin van het versterken van wijn, een proces waarbij wijn wordt versterkt met alcohol om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren.

In de 17e eeuw werd Madeira wijn een populaire drank onder de Engelse aristocratie. De wijn werd geëxporteerd naar Engeland en andere delen van Europa en werd beschouwd als een luxeproduct. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd Madeira wijn zelfs gebruikt om de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring te vieren.

Productieproces van Madeira wijn

De productie van Madeira wijn begint met de druiven die op het eiland worden verbouwd. De belangrijkste druivensoorten zijn de Sercial, Verdelho, Bual en Malvasia. Deze druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd tot wijn en vervolgens versterkt met alcohol om de houdbaarheid te verlengen.

Wat Madeira wijn uniek maakt, is het proces van verhitting en oxidatie. De wijn wordt gedurende enkele maanden tot enkele jaren opgeslagen in vaten die worden blootgesteld aan hitte en lucht. Dit proces zorgt ervoor dat de wijn een uniek smaakprofiel krijgt, met tonen van noten, karamel en gedroogd fruit.

Er zijn vier verschillende stijlen van Madeira wijn, afhankelijk van de druivensoort en het productieproces:

  • Sercial: een droge en frisse wijn met tonen van citrus en amandelen
  • Verdelho: een medium-droge wijn met tonen van honing en gedroogd fruit
  • Bual: een medium-zoete wijn met tonen van karamel en rozijnen
  • Malvasia: een zoete wijn met tonen van chocolade en gedroogd fruit

Smaakprofiel van Madeira wijn

De smaak van Madeira wijn is uniek en complex. Het verhittings- en oxidatieproces zorgt voor een rijke en geconcentreerde smaak, met tonen van noten, karamel en gedroogd fruit. De zoetheid varieert afhankelijk van de stijl van de wijn, van droog tot zoet.

Deze veelzijdige wijn kan op verschillende manieren worden gedronken. Als aperitief past een droge Sercial of Verdelho goed bij olijven, noten en kaas. Als dessertwijn past een zoete Bual of Malvasia goed bij chocolade, gedroogd fruit en kaasplankjes. Madeira wijn kan ook worden gebruikt in cocktails, zoals de klassieke Madeira Cobbler.

Conclusie

Madeira wijn is een unieke en veelzijdige wijn uit Portugal. Het productieproces van verhitting en oxidatie zorgt voor een rijke en geconcentreerde smaak, met tonen van noten, karamel en gedroogd fruit. Deze wijn kan op verschillende manieren worden gedronken, als aperitief, dessertwijn en bij kaasplankjes. Als je op zoek bent naar een bijzondere en smaakvolle wijn, is Madeira wijn zeker het proberen waard.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Salentein Wijn: Een Argentijnse Wijn van Wereldklasse.

Plaats een reactie