Hoeveel bier is een fles wijn?

Als je een feestje geeft en je wilt weten hoeveel bier je moet kopen als je normaal gesproken alleen wijn drinkt, dan is het handig om te weten hoeveel bier er in een fles wijn zit. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van de fles wijn en het alcoholpercentage van het bier en de wijn.

Hoeveel bier is een fles wijn

Grootte van de fles wijn

De meest voorkomende fles wijn heeft een inhoud van 750 milliliter. Dit is de standaardmaat voor een fles wijn in de meeste landen, inclusief Nederland. Er zijn echter ook andere maten flessen wijn verkrijgbaar, zoals de magnum (1,5 liter), de dubbele magnum (3 liter) en de jeroboam (4,5 liter). Als je wilt weten hoeveel bier er in een fles wijn zit, moet je dus eerst weten welke maat fles wijn je hebt.

Alcoholpercentage van bier en wijn

Het alcoholpercentage van bier en wijn is ook van invloed op de hoeveelheid bier die je nodig hebt om een fles wijn te vervangen. Bier heeft over het algemeen een hoger alcoholpercentage dan wijn. Het alcoholpercentage van bier varieert van ongeveer 4% tot 12%, terwijl het alcoholpercentage van wijn meestal tussen de 8% en 14% ligt. Als je een fles wijn wilt vervangen door bier, moet je dus rekening houden met het verschil in alcoholpercentage.

Hoeveel bier is een fles wijn?

Als je wilt weten hoeveel bier je nodig hebt om een fles wijn te vervangen, moet je rekening houden met de grootte van de fles wijn en het alcoholpercentage van het bier en de wijn. Hieronder vind je een overzicht van hoeveel bier je nodig hebt om een fles wijn te vervangen, afhankelijk van de grootte van de fles wijn en het alcoholpercentage van het bier en de wijn.

750 milliliter fles wijn

 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 3,75 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 3 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 2,5 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 4,68 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 3,75 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 3,12 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 5,62 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 4,5 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 3,75 liter bier nodig om een fles wijn te vervangen.

Magnum (1,5 liter) fles wijn

 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 7,5 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 6 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 8% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 5 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 9,36 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 7,5 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 10% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 6,25 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 4%, dan heb je ongeveer 11,25 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 5%, dan heb je ongeveer 9 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.
 • Als de wijn een alcoholpercentage heeft van 12% en het bier een alcoholpercentage heeft van 6%, dan heb je ongeveer 7,5 liter bier nodig om een magnum fles wijn te vervangen.

Conclusie

Hoeveel bier je nodig hebt om een fles wijn te vervangen, hangt af van de grootte van de fles wijn en het alcoholpercentage van het bier en de wijn. Als je een feestje geeft en je wilt weten hoeveel bier je moet kopen als je normaal gesproken alleen wijn drinkt, kun je gebruik maken van de bovenstaande tabel om een schatting te maken van de hoeveelheid bier die je nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat het uiteindelijke aantal liters bier dat je nodig hebt, afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid mensen die op het feestje komen en hoeveel ze drinken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Spier wijn: de kracht van Zuid-Afrikaanse wijnen.

Plaats een reactie