Hoelang kun je rode wijn bewaren?

Als wijnliefhebber is het belangrijk om te weten hoelang je rode wijn kunt bewaren. Het is namelijk zonde om een goede fles wijn te laten bederven. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoelang je rode wijn kunt bewaren en geven we tips om de kwaliteit van de wijn te behouden.

Hoelang kun je rode wijn bewaren

Factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van rode wijn

De houdbaarheid van rode wijn wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rijtje gezet:

 • Druivensoort: Niet alle druivensoorten zijn even geschikt om lang te bewaren. Druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah zijn bijvoorbeeld geschikt om lang te bewaren.
 • Wijnstreek: De wijnstreek waar de wijn vandaan komt kan ook invloed hebben op de houdbaarheid. Wijnen uit Bordeaux en Bourgogne staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze lang kunnen worden bewaard.
 • Jaargang: Niet alleen de druivensoort en de wijnstreek zijn van belang, ook de jaargang speelt een rol. In goede jaren kan de wijn langer worden bewaard dan in mindere jaren.
 • Bewaaromstandigheden: De manier waarop de wijn wordt bewaard is van groot belang. Wijn moet worden bewaard op een donkere, koele en vochtige plek. Te veel licht, warmte en droogte kunnen de kwaliteit van de wijn aantasten.

Hoelang kun je rode wijn bewaren?

Hoelang je rode wijn kunt bewaren hangt af van de hierboven genoemde factoren. Over het algemeen geldt dat rode wijn tussen de 2 en 10 jaar kan worden bewaard. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van hoelang je rode wijn kunt bewaren per druivensoort:

 • Cabernet Sauvignon: 5-10 jaar
 • Merlot: 3-8 jaar
 • Pinot Noir: 2-8 jaar
 • Syrah: 5-10 jaar
 • Sangiovese: 3-7 jaar

Het is belangrijk om te weten dat dit slechts richtlijnen zijn. Sommige wijnen kunnen langer worden bewaard, terwijl andere wijnen eerder op dronk zijn. Het is daarom altijd verstandig om de wijn te proeven voordat je hem serveert.

Tips om de kwaliteit van rode wijn te behouden

Om de kwaliteit van rode wijn te behouden is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

 • Bewaar de wijn op een donkere plek: Licht kan de kwaliteit van de wijn aantasten. Bewaar de wijn daarom op een donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder of een kast.
 • Bewaar de wijn op een constante temperatuur: Temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van de wijn aantasten. Bewaar de wijn daarom op een plek waar de temperatuur constant is, bijvoorbeeld tussen de 10 en 15 graden Celsius.
 • Bewaar de wijn liggend: Door de wijn liggend te bewaren blijft de kurk vochtig en droogt deze niet uit. Hierdoor blijft de wijn langer goed.
 • Vermijd sterke geuren: Sterke geuren kunnen de smaak van de wijn beïnvloeden. Bewaar de wijn daarom niet in de buurt van sterk geurende producten, zoals kaas of kruiden.

Conclusie

Hoelang je rode wijn kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zoals de druivensoort, de wijnstreek en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen geldt dat rode wijn tussen de 2 en 10 jaar kan worden bewaard. Om de kwaliteit van de wijn te behouden is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren. Bewaar de wijn op een donkere, koele en vochtige plek en vermijd sterke geuren. Door deze tips op te volgen kun je optimaal genieten van een goede fles rode wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Puglia Wijn: Ontdek de Heerlijke Wijnen uit het Zuiden van Italië.

Plaats een reactie