Cahors wijn: een ode aan de Malbec druif

Cahors wijn is een rode wijn uit de gelijknamige regio in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een wijn die gemaakt wordt van de Malbec druif, die ook wel bekend staat als de Auxerrois of Côt. Cahors wijn is een krachtige en robuuste wijn met een diepe kleur en een complexe smaak. In dit artikel lees je alles over Cahors wijn, van de geschiedenis tot de productie en de smaak.

Cahors wijn

Geschiedenis van Cahors wijn

Cahors wijn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De Malbec druif werd destijds al verbouwd in de regio en de wijn werd geëxporteerd naar andere delen van het Romeinse Rijk. In de Middeleeuwen werd Cahors wijn een populaire wijn onder de adel en de geestelijkheid. De wijn werd zelfs gebruikt als medicijn tegen allerlei kwalen.

In de 19e eeuw werd Cahors wijn steeds populairder in Engeland en werd het beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld. De wijn werd zelfs vergeleken met de beroemde Bordeaux wijnen. Helaas werd de wijnindustrie in Cahors getroffen door de phylloxera plaag, die de wijngaarden verwoestte. Hierdoor daalde de productie van Cahors wijn drastisch en duurde het tot de jaren 60 van de vorige eeuw voordat de wijn weer op de kaart werd gezet.

Productie van Cahors wijn

Cahors wijn wordt gemaakt van de Malbec druif, die minimaal 70% van de blend moet uitmaken. Daarnaast mogen er nog andere druivensoorten worden toegevoegd, zoals Merlot en Tannat. De wijngaarden in Cahors liggen op de oevers van de rivier de Lot en hebben een kalkrijke bodem. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of houten vaten. De wijn rijpt vervolgens nog enkele maanden tot jaren op eikenhouten vaten voordat hij gebotteld wordt.

Cahors wijn heeft een diepe, donkere kleur en een complexe smaak. De wijn heeft aroma’s van donker fruit, zoals bramen en pruimen, en heeft vaak ook tonen van kruiden en tabak. Cahors wijn is een krachtige en robuuste wijn met stevige tannines en een lange afdronk. De wijn kan goed ouderen en wordt vaak nog beter na enkele jaren in de fles.

Wijn-spijs combinaties met Cahors wijn

Cahors wijn is een wijn die goed past bij stevige gerechten. De wijn gaat goed samen met rood vlees, wild en stoofgerechten. Ook kaasplankjes met pittige kazen zijn een goede combinatie met Cahors wijn. Door de stevige tannines van de wijn kan hij ook goed tegen kruidige gerechten en sauzen.

Enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij Cahors wijn zijn:

  • Boeuf Bourguignon
  • Lamsrack met rozemarijn
  • Gegrilde ribeye met chimichurri saus
  • Stoofpot van wild zwijn
  • Kaasplankje met blauwe kaas en noten

Cahors wijn kopen en bewaren

Cahors wijn is verkrijgbaar bij gespecialiseerde wijnhandels en online wijnwinkels. De prijs van Cahors wijn varieert van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s per fles, afhankelijk van de kwaliteit en de leeftijd van de wijn. Het is aan te raden om Cahors wijn enkele jaren te laten liggen voordat je hem drinkt, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Cahors wijn kan tot wel 20 jaar bewaard worden, afhankelijk van de kwaliteit en de opslagomstandigheden.

Conclusie

Cahors wijn is een krachtige en robuuste wijn met een diepe kleur en een complexe smaak. De wijn wordt gemaakt van de Malbec druif en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Cahors wijn past goed bij stevige gerechten en kan goed ouderen. Het is een wijn die zeker de moeite waard is om te proberen en die een mooie aanvulling kan zijn op je wijncollectie.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Muscat wijn: een zoete en aromatische wijn.

Plaats een reactie