Griekse rode wijn: een ontdekkingstocht door de smaken van Griekenland

Griekenland is een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en heerlijke keuken. Maar wist je dat Griekenland ook een lange traditie heeft in het produceren van wijn? En dan met name rode wijn. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de wereld van de Griekse rode wijn.

Griekse rode wijn

De geschiedenis van Griekse wijn

Wijnbouw is al eeuwenlang een belangrijke activiteit in Griekenland. De oude Grieken dronken al wijn en gebruikten het ook bij religieuze ceremonies. In de middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de Byzantijnen en later door de Venetianen en de Ottomanen. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Griekenland verder geprofessionaliseerd en werden er nieuwe druivenrassen geïntroduceerd.

Vandaag de dag is Griekenland een belangrijke speler op de internationale wijnmarkt. Het land heeft meer dan 300 inheemse druivenrassen en produceert een grote verscheidenheid aan wijnen, waaronder rode, witte, rosé en mousserende wijnen.

De druivenrassen van Griekse rode wijn

De meest voorkomende druivenrassen voor rode wijn in Griekenland zijn de Agiorgitiko, de Xinomavro en de Mavrodaphne. De Agiorgitiko is een druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Nemea op de Peloponnesos. De wijn die van deze druif wordt gemaakt is vol en fruitig, met tonen van kersen en bessen. De Xinomavro is een druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Macedonië in het noorden van Griekenland. De wijn die van deze druif wordt gemaakt is krachtig en complex, met tonen van zwarte bessen, pruimen en kruiden. De Mavrodaphne is een druif die voornamelijk wordt verbouwd op het eiland Kefalonia. De wijn die van deze druif wordt gemaakt is zoet en aromatisch, met tonen van gedroogd fruit en karamel.

De smaak van Griekse rode wijn

Griekse rode wijn heeft over het algemeen een volle en krachtige smaak, met tonen van rijp fruit, kruiden en specerijen. De wijnen zijn vaak hoog in tannines en hebben een lange afdronk. De smaak van de wijn kan sterk variëren, afhankelijk van het druivenras, de regio waar de druiven worden verbouwd en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd.

De regio’s van Griekse rode wijn

Griekenland heeft verschillende wijnregio’s, elk met hun eigen kenmerken en specialiteiten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijnregio’s voor rode wijn in Griekenland:

  • Nemea: deze regio op de Peloponnesos is bekend om zijn rode wijn van de Agiorgitiko druif.
  • Macedonië: deze regio in het noorden van Griekenland is bekend om zijn rode wijn van de Xinomavro druif.
  • Naoussa: deze regio in Macedonië is bekend om zijn rode wijn van de Xinomavro druif.
  • Santorini: dit eiland in de Egeïsche Zee is bekend om zijn rode wijn van de Mandilaria druif.
  • Kefalonia: dit eiland in de Ionische Zee is bekend om zijn rode wijn van de Mavrodaphne druif.

De beste gerechten bij Griekse rode wijn

Griekse rode wijn is heerlijk bij veel verschillende gerechten uit de Griekse keuken. Hieronder vind je een aantal suggesties:

  • Gegrild vlees: de krachtige smaak van Griekse rode wijn past perfect bij gegrild vlees, zoals souvlaki of bifteki.
  • Moussaka: dit traditionele Griekse gerecht met aubergine, gehakt en bechamelsaus gaat goed samen met een volle rode wijn.
  • Feta: de zoute smaak van feta kaas gaat goed samen met een fruitige rode wijn.
  • Gegrilde groenten: gegrilde groenten zoals paprika, courgette en aubergine zijn heerlijk bij een kruidige rode wijn.

Conclusie

Griekse rode wijn is een ontdekkingstocht door de smaken van Griekenland. Met meer dan 300 inheemse druivenrassen en verschillende wijnregio’s heeft Griekenland veel te bieden op het gebied van wijn. De krachtige smaak van Griekse rode wijn past perfect bij veel verschillende gerechten uit de Griekse keuken. Of je nu een liefhebber bent van volle en fruitige wijnen of juist van krachtige en complexe wijnen, Griekse rode wijn heeft voor ieder wat wils.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Biologische wijn: wat is het en waarom is het belangrijk?.

Plaats een reactie