Biologische wijn: wat is het en waarom is het belangrijk?

Biologische wijn is een term die steeds vaker opduikt in de wijnwereld. Maar wat houdt het precies in? Biologische wijn wordt geproduceerd zonder het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het is een duurzame manier van wijnbouw die rekening houdt met het milieu en de gezondheid van de consument. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van biologische wijn en hoe je het herkent.

Biologische wijn

Wat is biologische wijnbouw?

Biologische wijnbouw is een vorm van duurzame landbouw waarbij de nadruk ligt op het behoud van de natuurlijke balans in de wijngaard. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In plaats daarvan worden natuurlijke middelen ingezet om de druiven te beschermen tegen ziektes en plagen. Denk hierbij aan het gebruik van insecten die natuurlijke vijanden zijn van schadelijke insecten, of het planten van gewassen tussen de wijnstokken die de bodem gezond houden.

Biologische wijnbouw gaat verder dan alleen het vermijden van synthetische middelen. Het gaat ook om het behoud van de biodiversiteit in de wijngaard en het minimaliseren van de impact op het milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van natuurlijke compost om de bodem te voeden en wordt er zo min mogelijk water gebruikt om de druiven te laten groeien.

De voordelen van biologische wijn

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het drinken van biologische wijn. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

  • Beter voor het milieu: Biologische wijnbouw heeft een minimale impact op het milieu. Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, waardoor er minder schadelijke stoffen in de bodem en het grondwater terechtkomen.
  • Beter voor de gezondheid: Biologische wijn bevat geen resten van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit maakt het gezonder voor de consument.
  • Beter voor de smaak: Biologische wijn wordt geproduceerd met respect voor de natuurlijke balans in de wijngaard. Dit kan resulteren in een betere smaak en kwaliteit van de wijn.
  • Beter voor de biodiversiteit: Biologische wijnbouw draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit in de wijngaard. Door het gebruik van natuurlijke middelen worden ook andere planten en dieren beschermd.

Hoe herken je biologische wijn?

Biologische wijn herken je aan het keurmerk op het etiket. In Europa is het verplicht om het keurmerk voor biologische landbouw te vermelden op het etiket van biologische wijn. Dit keurmerk bestaat uit een groen blaadje met de tekst “EU-bio”.

Naast het keurmerk zijn er ook andere termen die aangeven dat een wijn biologisch is geproduceerd. Zo wordt er vaak gesproken over “biodynamische wijnbouw”. Dit is een vorm van biologische wijnbouw waarbij er nog meer nadruk wordt gelegd op het behoud van de natuurlijke balans in de wijngaard. Ook wordt er vaak gesproken over “natuurlijke wijn”. Dit is een term die niet wettelijk is vastgelegd en waarbij de definitie kan verschillen per producent.

Conclusie

Biologische wijn is een duurzame manier van wijnbouw die steeds populairder wordt. Het vermijden van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de consument en de kwaliteit van de wijn. Door het keurmerk op het etiket is het makkelijk om biologische wijn te herkennen. Wil je bijdragen aan een duurzamere wereld en genieten van een heerlijk glas wijn? Kies dan voor biologische wijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Chardonnay wijn: alles wat je moet weten over deze populaire druif.

Plaats een reactie