Goede droge witte wijn: een gids voor de beste keuzes

Als wijnliefhebber weet je dat er niets beter is dan een goed glas wijn na een lange dag. En als het gaat om witte wijn, is er niets beter dan een goede droge witte wijn. Maar wat maakt een witte wijn droog en wat zijn de beste keuzes? In dit artikel geven we je een gids voor de beste droge witte wijnen.

Goede droge witte wijn

Wat is droge witte wijn?

Droge witte wijn is een wijn die weinig tot geen restsuiker bevat. Dit betekent dat de gist alle suikers heeft omgezet in alcohol tijdens het fermentatieproces. Droge witte wijnen hebben meestal een hoger alcoholpercentage en een hogere zuurgraad dan zoete wijnen. Dit maakt ze perfect voor het combineren met voedsel en het drinken als aperitief.

De beste druiven voor droge witte wijn

Er zijn veel verschillende druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van droge witte wijn. Hier zijn enkele van de beste:

 • Sauvignon Blanc: deze druif is afkomstig uit de Loire-vallei in Frankrijk en is nu wereldwijd bekend. Sauvignon Blanc-wijnen hebben een hoge zuurgraad en tonen van groene appel, citrus en gras.
 • Chardonnay: deze druif is afkomstig uit de Bourgogne in Frankrijk en is een van de meest populaire witte druiven ter wereld. Chardonnay-wijnen hebben een rijke, boterachtige smaak en tonen van vanille en eikenhout.
 • Riesling: deze druif is afkomstig uit Duitsland en is bekend om zijn hoge zuurgraad en fruitige smaak. Riesling-wijnen hebben tonen van perzik, abrikoos en honing.
 • Picpoul Blanc: deze druif is afkomstig uit de Languedoc in Frankrijk en wordt vaak gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. Picpoul Blanc-wijnen hebben een hoge zuurgraad en tonen van citrus en mineralen.

De beste regio’s voor droge witte wijn

Er zijn veel regio’s over de hele wereld die bekend staan om hun droge witte wijnen. Hier zijn enkele van de beste:

 • Loire-vallei, Frankrijk: deze regio staat bekend om zijn Sauvignon Blanc-wijnen, die een hoge zuurgraad en tonen van groene appel en citrus hebben.
 • Bourgogne, Frankrijk: deze regio staat bekend om zijn Chardonnay-wijnen, die een rijke, boterachtige smaak hebben en tonen van vanille en eikenhout.
 • Mosel, Duitsland: deze regio staat bekend om zijn Riesling-wijnen, die een hoge zuurgraad en fruitige smaak hebben en tonen van perzik, abrikoos en honing.
 • Languedoc, Frankrijk: deze regio staat bekend om zijn Picpoul Blanc-wijnen, die een hoge zuurgraad en tonen van citrus en mineralen hebben.

De beste gerechten om te combineren met droge witte wijn

Droge witte wijn is perfect voor het combineren met voedsel vanwege de hoge zuurgraad en lage restsuiker. Hier zijn enkele van de beste gerechten om te combineren met droge witte wijn:

 • Visgerechten: droge witte wijn gaat goed samen met visgerechten, vooral als ze worden geserveerd met een citroen- of botersaus.
 • Kipgerechten: droge witte wijn gaat goed samen met kipgerechten, vooral als ze worden geserveerd met een romige saus.
 • Salades: droge witte wijn gaat goed samen met salades, vooral als ze worden geserveerd met een vinaigrette-dressing.
 • Asperges: droge witte wijn gaat goed samen met asperges vanwege de hoge zuurgraad en de lage restsuiker.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede droge witte wijn, zijn er veel opties om uit te kiezen. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Picpoul Blanc zijn enkele van de beste druivensoorten voor droge witte wijn, terwijl de Loire-vallei, Bourgogne, Mosel en Languedoc enkele van de beste regio’s zijn. Droge witte wijn gaat goed samen met visgerechten, kipgerechten, salades en asperges. Probeer verschillende soorten droge witte wijn en ontdek welke het beste bij jouw smaak en voorkeuren past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Zoete witte wijn soorten.

Plaats een reactie