Fruitige rode wijn: een heerlijke smaakbeleving

Als wijnliefhebber ben je vast bekend met de term fruitige rode wijn. Maar wat houdt dit eigenlijk in? In dit artikel gaan we dieper in op deze smaakvolle wijnsoort en geven we je tips voor de beste fruitige rode wijnen.

Fruitige rode wijn

Wat is fruitige rode wijn?

Fruitige rode wijn is een wijnsoort die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en smaken. Dit type wijn wordt gemaakt van druiven die veel fruitige aroma’s bevatten, zoals bessen, kersen en pruimen. Deze aroma’s worden tijdens het wijnmaakproces behouden, waardoor de wijn een fruitige smaak krijgt.

Er zijn verschillende druivensoorten die gebruikt worden voor het maken van fruitige rode wijn. Enkele bekende druivensoorten zijn:

 • Merlot
 • Pinot Noir
 • Grenache
 • Tempranillo
 • Zinfandel

Deze druivensoorten hebben allemaal hun eigen kenmerkende smaakprofiel, maar staan bekend om hun fruitige aroma’s en smaken.

Kenmerken van fruitige rode wijn

Naast de fruitige aroma’s en smaken, heeft fruitige rode wijn nog meer kenmerken die deze wijnsoort zo geliefd maken. Enkele kenmerken zijn:

 • Soepele tannines: fruitige rode wijnen hebben over het algemeen minder tannines dan andere rode wijnen. Hierdoor zijn ze zachter en soepeler van smaak.
 • Licht tot medium body: fruitige rode wijnen hebben over het algemeen een lichtere body dan andere rode wijnen. Dit maakt ze makkelijker drinkbaar en geschikt voor verschillende gelegenheden.
 • Frissere zuren: fruitige rode wijnen hebben vaak een hogere zuurgraad dan andere rode wijnen. Dit zorgt voor een frisse en levendige smaak.
 • Lager alcoholpercentage: fruitige rode wijnen hebben over het algemeen een lager alcoholpercentage dan andere rode wijnen. Dit maakt ze geschikt voor een lichtere maaltijd of als aperitief.

Wanneer drink je fruitige rode wijn?

Fruitige rode wijn is geschikt voor verschillende gelegenheden. Zo kun je deze wijnsoort drinken bij een lichte maaltijd, zoals een salade of een pasta met tomatensaus. Ook is fruitige rode wijn geschikt als aperitief of bij een borrel. Door het lage alcoholpercentage kun je deze wijnsoort ook prima drinken op een zomerse dag.

Daarnaast is fruitige rode wijn ook geschikt bij gerechten met rood vlees, zoals een biefstuk of een hamburger. De fruitige aroma’s en smaken van de wijn passen goed bij de smaak van het vlees.

De beste fruitige rode wijnen

Er zijn veel verschillende fruitige rode wijnen verkrijgbaar. Hieronder vind je enkele van de beste fruitige rode wijnen:

 • Merlot: Merlot is een bekende druivensoort die veel gebruikt wordt voor het maken van fruitige rode wijn. Enkele goede Merlot wijnen zijn de Merlot van Château de la Gardine en de Merlot van Château de Beaucastel.
 • Pinot Noir: Pinot Noir is een druivensoort die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en smaken. Enkele goede Pinot Noir wijnen zijn de Pinot Noir van Domaine Drouhin en de Pinot Noir van Domaine Serene.
 • Grenache: Grenache is een druivensoort die veel gebruikt wordt in de Rhône-streek in Frankrijk. Enkele goede Grenache wijnen zijn de Grenache van Domaine de la Janasse en de Grenache van Château Rayas.
 • Tempranillo: Tempranillo is een druivensoort die veel gebruikt wordt in Spanje. Enkele goede Tempranillo wijnen zijn de Tempranillo van Bodegas Muga en de Tempranillo van Bodegas Vega Sicilia.
 • Zinfandel: Zinfandel is een druivensoort die veel gebruikt wordt in Californië. Enkele goede Zinfandel wijnen zijn de Zinfandel van Ridge Vineyards en de Zinfandel van Turley Wine Cellars.

Conclusie

Fruitige rode wijn is een heerlijke wijnsoort die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en smaken. Deze wijnsoort is geschikt voor verschillende gelegenheden en past goed bij gerechten met rood vlees. Er zijn veel verschillende fruitige rode wijnen verkrijgbaar, waaronder Merlot, Pinot Noir, Grenache, Tempranillo en Zinfandel. Probeer eens een fruitige rode wijn en ontdek de heerlijke smaakbeleving!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Aanbiedingen wijn: genieten van kwaliteit voor een scherpe prijs.

Plaats een reactie