Decanter wijn: wat is het en waarom zou je het gebruiken?

Als je een echte wijnliefhebber bent, heb je vast wel eens gehoord van een decanter. Maar wat is het precies en waarom zou je het gebruiken? In dit artikel leggen we alles uit over decanter wijn.

Decanter wijn

Wat is een decanter?

Een decanter is een glazen karaf die wordt gebruikt om wijn over te schenken. Het is een elegant en functioneel stuk dat niet alleen de presentatie van de wijn verbetert, maar ook de smaak en aroma’s van de wijn kan verbeteren.

Decanters zijn er in verschillende vormen en maten, maar de meest voorkomende vorm is een bolvormige karaf met een smalle hals. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de wijn gemakkelijk kan worden geschonken en dat er geen bezinksel of sediment in het glas terechtkomt.

Waarom zou je een decanter gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je een decanter zou kunnen gebruiken:

 • Verwijderen van sediment: Oudere wijnen kunnen sediment bevatten, wat de smaak en textuur van de wijn kan beïnvloeden. Door de wijn voorzichtig over te schenken in een decanter, kun je het sediment scheiden van de vloeistof en een heldere, smaakvolle wijn serveren.
 • Beluchten van de wijn: Door de wijn over te schenken in een decanter, wordt er zuurstof aan de wijn toegevoegd. Dit kan de smaak en aroma’s van de wijn verbeteren en de tannines verzachten. Vooral jonge, tanninerijke wijnen kunnen baat hebben bij het beluchten in een decanter.
 • Presenteren van de wijn: Een decanter is niet alleen functioneel, maar ook een mooie manier om de wijn te presenteren. Het kan een elegant en stijlvol stuk zijn op de tafel en kan de sfeer van een diner of feestje verhogen.

Hoe gebruik je een decanter?

Het gebruik van een decanter is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten:

 1. Kies de juiste decanter: Kies een decanter die groot genoeg is voor de hoeveelheid wijn die je wilt serveren. Een te kleine decanter kan de wijn niet goed beluchten en een te grote decanter kan de wijn te veel blootstellen aan zuurstof.
 2. Laat de fles wijn rechtop staan: Laat de fles wijn rechtop staan voordat je de wijn overgiet in de decanter. Dit zorgt ervoor dat het sediment naar de bodem van de fles zakt en niet in de decanter terechtkomt.
 3. Schenk de wijn voorzichtig over: Schenk de wijn voorzichtig over in de decanter, zodat het sediment in de fles blijft. Houd de hals van de fles boven de decanter om te voorkomen dat er lucht in de fles komt en de wijn oxideert.
 4. Laat de wijn beluchten: Laat de wijn enkele minuten tot een uur beluchten, afhankelijk van de leeftijd en stijl van de wijn. Jonge, tanninerijke wijnen hebben meer tijd nodig om te beluchten dan oudere, zachtere wijnen.
 5. Schenk de wijn uit: Schenk de wijn voorzichtig uit de decanter en serveer de wijn in een geschikt glas.

Welke wijnen kun je decanteren?

Niet alle wijnen hoeven te worden gedecanteerd. Over het algemeen geldt dat jonge, tanninerijke wijnen baat hebben bij het beluchten in een decanter, terwijl oudere wijnen vooral worden gedecanteerd om sediment te verwijderen.

Enkele voorbeelden van wijnen die je zou kunnen decanteren zijn:

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah / Shiraz
 • Nebbiolo
 • Port

Conclusie

Een decanter is een elegant en functioneel stuk dat de presentatie, smaak en aroma’s van wijn kan verbeteren. Door de wijn voorzichtig over te schenken in een decanter, kun je sediment verwijderen en de wijn beluchten. Niet alle wijnen hoeven te worden gedecanteerd, maar vooral jonge, tanninerijke wijnen kunnen baat hebben bij het beluchten in een decanter. Kies de juiste decanter, laat de wijn beluchten en serveer de wijn in een geschikt glas voor een optimale wijnervaring.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Karaf: Een Must-Have Accessoire voor Wijnliefhebbers.

Plaats een reactie