google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Chouchou wijn: een verrassende ontdekking uit Zuid-Afrika

Chouchou wijn is een relatief onbekende wijn uit Zuid-Afrika die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Deze wijn wordt gemaakt van de chenin blanc druif, die ook wel de “steen” wordt genoemd in Zuid-Afrika. De chenin blanc druif is de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van witte wijn. Chouchou wijn is echter een bijzondere variant van deze druif, die zich onderscheidt door zijn frisse en fruitige smaak.

Chouchou wijn

De geschiedenis van chouchou wijn

De geschiedenis van chouchou wijn gaat terug tot de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie nog in de kinderschoenen stond. In die tijd werd de chenin blanc druif voornamelijk gebruikt voor de productie van bulkwijn, die vooral bedoeld was voor de export. Het duurde echter niet lang voordat enkele wijnmakers ontdekten dat de chenin blanc druif ook geschikt was voor de productie van kwaliteitswijn.

Een van die wijnmakers was Danie de Wet, die in 1984 zijn eerste chenin blanc wijn op de markt bracht onder de naam “Chouchou”. De naam “Chouchou” is afgeleid van het Franse woord voor “lieveling” en verwijst naar de bijzondere eigenschappen van de chenin blanc druif. De wijn werd al snel een groot succes en groeide uit tot een van de meest geliefde wijnen van Zuid-Afrika.

De kenmerken van chouchou wijn

Chouchou wijn heeft een frisse en fruitige smaak, die wordt gekenmerkt door tonen van citrus, perzik en appel. De wijn heeft een lichte body en een aangename zuurgraad, die zorgt voor een verfrissende afdronk. Chouchou wijn is een droge wijn, die goed past bij lichte gerechten zoals salades, vis en gevogelte.

Een van de bijzondere eigenschappen van chouchou wijn is dat hij goed kan ouderen. Door de hoge zuurgraad en het lage alcoholpercentage kan de wijn jarenlang bewaard worden, waarbij hij steeds complexer en rijker van smaak wordt. Dit maakt chouchou wijn een interessante keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een bijzondere en unieke wijnervaring.

De productie van chouchou wijn

Chouchou wijn wordt gemaakt van de chenin blanc druif, die voornamelijk groeit in de regio’s Stellenbosch, Paarl en Swartland in Zuid-Afrika. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te verkrijgen. Het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks, waarbij de temperatuur zorgvuldig wordt gecontroleerd om de optimale smaak en aroma’s te behouden.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten, waarbij hij de kans krijgt om te ontwikkelen en te rijpen. De duur van de rijping varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de gewenste smaak en stijl van de wijn. Na de rijping wordt de wijn gebotteld en kan hij worden verkocht en gedronken.

Chouchou wijn proeven

Als je chouchou wijn wilt proeven, kun je het beste op zoek gaan naar een fles bij een gespecialiseerde wijnhandel of online wijnwinkel. Chouchou wijn is nog niet overal verkrijgbaar, maar wordt steeds vaker geïmporteerd naar Europa en andere delen van de wereld.

Als je de wijn gaat proeven, is het belangrijk om hem op de juiste temperatuur te serveren. Chouchou wijn smaakt het beste als hij licht gekoeld is, op een temperatuur van ongeveer 10-12 graden Celsius. Schenk de wijn in een glas en laat hem even ademen, zodat de aroma’s en smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Bij het proeven van chouchou wijn kun je letten op de volgende aspecten:

  • De kleur: chouchou wijn heeft een lichtgele kleur met groene tinten.
  • De geur: de wijn heeft een frisse en fruitige geur, met tonen van citrus, perzik en appel.
  • De smaak: chouchou wijn heeft een lichte body en een aangename zuurgraad, met tonen van citrus, perzik en appel. De wijn heeft een verfrissende afdronk.
  • De structuur: chouchou wijn heeft een lichte structuur en een laag alcoholpercentage, waardoor hij goed kan ouderen.

Conclusie

Chouchou wijn is een bijzondere en verrassende ontdekking uit Zuid-Afrika, die steeds meer aan populariteit wint. Deze wijn wordt gemaakt van de chenin blanc druif en heeft een frisse en fruitige smaak, die wordt gekenmerkt door tonen van citrus, perzik en appel. Chouchou wijn is een droge wijn, die goed past bij lichte gerechten zoals salades, vis en gevogelte. Door de hoge zuurgraad en het lage alcoholpercentage kan de wijn jarenlang bewaard worden, waarbij hij steeds complexer en rijker van smaak wordt. Als je op zoek bent naar een bijzondere en unieke wijnervaring, is chouchou wijn zeker een aanrader om te proberen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Goede rode wijn: een gids voor de beste keuzes.

Plaats een reactie