google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Calusari wijn: een Roemeense verrassing

Calusari wijn is een Roemeense wijn die steeds populairder wordt in Nederland. Deze wijn wordt geproduceerd in de regio’s Moldavië en Transsylvanië en is vernoemd naar de Calusari dans, een traditionele Roemeense dans die wordt uitgevoerd door mannen die zich verkleden als paarden.

Calusari wijn

Geschiedenis van Calusari wijn

De geschiedenis van Calusari wijn gaat terug tot de oudheid. De Romeinen waren de eersten die wijnstokken plantten in de regio’s Moldavië en Transsylvanië. Later, in de middeleeuwen, werd de wijnproductie in deze regio’s verder ontwikkeld door de Duitse kolonisten die zich daar vestigden.

In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd de wijnproductie in Roemenië genationaliseerd en werden de meeste wijngaarden eigendom van de staat. Dit leidde tot een periode van massaproductie van goedkope wijn van lage kwaliteit. Na de val van het communistische regime in 1989 werd de wijnproductie geprivatiseerd en begonnen Roemeense wijnmakers zich te richten op het produceren van kwaliteitswijnen.

Kenmerken van Calusari wijn

Calusari wijn wordt geproduceerd van verschillende druivensoorten, waaronder Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een fruitige smaak met tonen van zwarte bessen, kersen en pruimen. De wijn heeft een gemiddelde tot hoge zuurgraad en een zachte tanninestructuur.

Calusari wijn wordt meestal jong gedronken, maar sommige varianten kunnen ook enkele jaren worden bewaard. De wijn past goed bij gegrild vlees, stoofschotels en harde kazen.

Calusari wijn in Nederland

Calusari wijn is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. De wijn is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels en supermarkten. De prijs van Calusari wijn varieert van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s per fles, afhankelijk van de kwaliteit en het jaar.

Calusari wijn wordt geproduceerd door verschillende wijnhuizen in Roemenië, waaronder Cramele Recas, een van de grootste wijnhuizen van het land. Cramele Recas produceert verschillende varianten van Calusari wijn, waaronder een witte wijn en een rosé.

Conclusie

Calusari wijn is een verrassende ontdekking uit Roemenië. De wijn heeft een fruitige smaak en een zachte tanninestructuur en past goed bij gegrild vlees, stoofschotels en harde kazen. Calusari wijn is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels en supermarkten in Nederland en wordt geproduceerd door verschillende wijnhuizen in Roemenië, waaronder Cramele Recas.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Spaanse rode wijn: een heerlijke ontdekking.

Plaats een reactie