Spaanse rode wijn: een heerlijke ontdekking

Spanje is een land dat bekend staat om zijn heerlijke wijnen. Vooral de rode wijnen uit dit land zijn erg populair. Spaanse rode wijn is dan ook een begrip in de wijnwereld. In dit artikel gaan we dieper in op deze wijnsoort en ontdekken we waarom Spaanse rode wijn zo bijzonder is.

Spaanse rode wijn

Geschiedenis van Spaanse rode wijn

De geschiedenis van Spaanse rode wijn gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Zij brachten de wijnbouw naar Spanje en introduceerden nieuwe druivensoorten. In de Middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de kloosters. Zij waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de wijnbouw over heel Spanje.

In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Spanje getroffen door de druifluis. Hierdoor werden veel wijngaarden verwoest en moesten er nieuwe druivensoorten worden geïntroduceerd. Dit leidde tot een herstructurering van de wijnbouw in Spanje.

Kenmerken van Spaanse rode wijn

Spaanse rode wijn heeft een aantal kenmerken die deze wijnsoort zo bijzonder maken. Allereerst is er de diversiteit aan druivensoorten. Spanje heeft meer dan 400 verschillende druivensoorten, waarvan er zo’n 200 worden gebruikt voor de productie van wijn. Dit zorgt voor een grote variatie aan smaken en aroma’s.

Een ander kenmerk van Spaanse rode wijn is de lange rijping. Veel Spaanse rode wijnen worden pas na enkele jaren op de markt gebracht. Dit komt doordat de wijnboeren de wijn lang laten rijpen op houten vaten. Hierdoor krijgt de wijn een complexe smaak en aroma’s van vanille en kruiden.

Daarnaast is er de invloed van het klimaat. Spanje heeft een warm klimaat, wat zorgt voor rijpe druiven met veel suikers. Dit leidt tot wijnen met een hoog alcoholpercentage en een volle smaak. Ook de bodem speelt een belangrijke rol. Spanje heeft veel verschillende bodemsoorten, van kalksteen tot graniet. Dit zorgt voor verschillende smaken en aroma’s in de wijn.

Bekende Spaanse rode wijnen

Spanje heeft een aantal bekende rode wijnen die wereldwijd worden gewaardeerd. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende Spaanse rode wijnen:

  • Rioja: deze wijn wordt geproduceerd in de regio La Rioja en is een van de bekendste Spaanse wijnen. Rioja is een complexe wijn met aroma’s van vanille, kruiden en rood fruit.
  • Priorat: deze wijn wordt geproduceerd in de regio Priorat en staat bekend om zijn volle smaak en hoge alcoholpercentage. Priorat is een krachtige wijn met aroma’s van zwarte bessen en kruiden.
  • Ribera del Duero: deze wijn wordt geproduceerd in de regio Ribera del Duero en is een van de meest gewaardeerde Spaanse wijnen. Ribera del Duero is een volle wijn met aroma’s van rijp fruit en kruiden.
  • Bierzo: deze wijn wordt geproduceerd in de regio Bierzo en is een relatief nieuwe wijn. Bierzo is een frisse wijn met aroma’s van rood fruit en bloemen.

Wijn-spijs combinaties met Spaanse rode wijn

Spaanse rode wijn is heerlijk in combinatie met verschillende gerechten. Hieronder vind je enkele wijn-spijs combinaties met Spaanse rode wijn:

  • Rioja: deze wijn past goed bij gegrild vlees, stoofschotels en harde kazen.
  • Priorat: deze wijn past goed bij wildgerechten, stoofschotels en pittige kazen.
  • Ribera del Duero: deze wijn past goed bij gegrild vlees, lamsvlees en harde kazen.
  • Bierzo: deze wijn past goed bij gevogelte, visgerechten en zachte kazen.

Conclusie

Spaanse rode wijn is een heerlijke ontdekking voor wijnliefhebbers. De diversiteit aan druivensoorten, de lange rijping en de invloed van het klimaat en de bodem zorgen voor wijnen met een unieke smaak en aroma’s. Bekende Spaanse rode wijnen zijn onder andere Rioja, Priorat, Ribera del Duero en Bierzo. Deze wijnen zijn heerlijk in combinatie met verschillende gerechten. Probeer eens een Spaanse rode wijn en ontdek zelf waarom deze wijnen zo bijzonder zijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Stoofperen maken zonder wijn.

Plaats een reactie