Montepulciano wijn: een heerlijke Italiaanse rode wijn

Montepulciano wijn is een rode wijn die afkomstig is uit de regio Abruzzo in Italië. Het is een van de meest populaire wijnen uit deze regio en wordt gemaakt van de Montepulciano druif. Deze druif is niet te verwarren met de Vino Nobile di Montepulciano, een andere Italiaanse wijn die gemaakt wordt van de Sangiovese druif en afkomstig is uit de regio Toscane.

Montepulciano wijn

Geschiedenis van Montepulciano wijn

De geschiedenis van Montepulciano wijn gaat terug tot de oudheid. De Montepulciano druif werd al verbouwd door de Etrusken, een oude beschaving die in het gebied leefde voordat de Romeinen arriveerden. De wijnbouw in de regio Abruzzo werd verder ontwikkeld door de Romeinen, die de wijn exporteerden naar andere delen van het Romeinse Rijk.

In de middeleeuwen werd de wijnbouw in de regio verder uitgebreid en werd Montepulciano wijn steeds populairder. In de 19e eeuw werd de wijnbouw echter getroffen door de druifluis, waardoor veel wijngaarden verloren gingen. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de wijnbouw in de regio weer opgepakt en werd Montepulciano wijn opnieuw geproduceerd.

Kenmerken van Montepulciano wijn

Montepulciano wijn heeft een dieprode kleur en een volle, fruitige smaak. De wijn heeft een hoog tanninegehalte en een gemiddeld zuurgehalte. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de productiemethode en de rijpingstijd. Over het algemeen heeft Montepulciano wijn een aroma van rijp fruit, zoals kersen en pruimen, en een kruidige ondertoon.

Montepulciano wijn kan zowel jong gedronken worden als na enkele jaren rijping. Jonge Montepulciano wijnen hebben over het algemeen een fruitige smaak en zijn geschikt om te drinken bij lichte gerechten, zoals pasta en pizza. Oudere Montepulciano wijnen hebben een complexere smaak en zijn geschikt om te drinken bij stevige gerechten, zoals gegrild vlees en wild.

Productie van Montepulciano wijn

Montepulciano wijn wordt geproduceerd van de Montepulciano druif, die voornamelijk verbouwd wordt in de regio Abruzzo. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te verkrijgen. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van natuurlijke gisten, waardoor de suikers in de druiven omgezet worden in alcohol.

Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar vaten om te rijpen. De rijpingstijd kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de gewenste smaak en kwaliteit van de wijn. Tijdens de rijping ontwikkelt de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma.

Montepulciano wijn en gastronomie

Montepulciano wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De wijn is bijvoorbeeld heerlijk bij pasta met tomatensaus, gegrild vlees, wild en kaas. Ook bij pizza is Montepulciano wijn een goede keuze.

Als u Montepulciano wijn wilt combineren met gerechten, is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de wijn. Jonge Montepulciano wijnen passen goed bij lichte gerechten, terwijl oudere Montepulciano wijnen beter passen bij stevige gerechten.

Conclusie

Montepulciano wijn is een heerlijke Italiaanse rode wijn die afkomstig is uit de regio Abruzzo. De wijn wordt gemaakt van de Montepulciano druif en heeft een volle, fruitige smaak. Montepulciano wijn is veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten, zoals pasta, gegrild vlees en kaas. Of u nu een jonge of een oude Montepulciano wijn drinkt, u zult zeker genieten van de heerlijke smaak en aroma van deze prachtige Italiaanse wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn adventskalender 2021: een heerlijke manier om af te tellen naar Kerstmis.

Plaats een reactie