Auslese wijn: een zoete verleiding

Auslese wijn is een Duitse term die verwijst naar een speciaal type wijn dat wordt gemaakt van druiven die zijn geselecteerd op hun rijpheid en suikergehalte. Het resultaat is een zoete en verleidelijke wijn die geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld. In dit artikel gaan we dieper in op wat auslese wijn precies is, hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn.

Auslese wijn

Wat is auslese wijn?

Auslese wijn is een type wijn dat wordt gemaakt van druiven die zijn geselecteerd op hun rijpheid en suikergehalte. Dit betekent dat de druiven langer aan de wijnstok blijven hangen dan normaal, waardoor ze meer suikers ontwikkelen. Deze suikers worden omgezet in alcohol tijdens het fermentatieproces, waardoor de wijn een hoger alcoholpercentage heeft dan normale wijnen.

De term “auslese” betekent letterlijk “uitgekozen” in het Duits, wat verwijst naar het zorgvuldige selectieproces van de druiven. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor auslese wijn, wat resulteert in een wijn van hoge kwaliteit.

Hoe wordt auslese wijn gemaakt?

De productie van auslese wijn begint in de wijngaard, waar de druiven zorgvuldig worden geselecteerd op hun rijpheid en suikergehalte. Dit gebeurt meestal met de hand, omdat de druiven op verschillende tijdstippen rijpen en het belangrijk is om alleen de rijpe druiven te selecteren.

De geselecteerde druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt gefermenteerd tot wijn. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol, waardoor de wijn een hoger alcoholpercentage heeft dan normale wijnen.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in vaten of flessen, afhankelijk van het type wijn. Auslese wijn wordt meestal gerijpt in vaten van roestvrij staal of eikenhout, wat de wijn een unieke smaak en aroma geeft.

Welke soorten auslese wijn zijn er?

Er zijn verschillende soorten auslese wijn, afhankelijk van de druivensoort en het gebied waar de wijn wordt geproduceerd. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten auslese wijn:

  • Riesling Auslese: deze wijn wordt gemaakt van de Riesling-druif en heeft een zoete en fruitige smaak. Het is een van de meest populaire soorten auslese wijn en wordt geproduceerd in de regio’s Mosel, Rheingau en Pfalz.
  • Gewürztraminer Auslese: deze wijn wordt gemaakt van de Gewürztraminer-druif en heeft een kruidige en aromatische smaak. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de regio’s Pfalz en Baden.
  • Scheurebe Auslese: deze wijn wordt gemaakt van de Scheurebe-druif en heeft een fruitige en bloemige smaak. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de regio’s Rheinhessen en Pfalz.
  • Spatlese Auslese: deze wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten en heeft een zoete en fruitige smaak. Het wordt geproduceerd in verschillende regio’s in Duitsland.

Waarom is auslese wijn zo populair?

Auslese wijn is populair vanwege zijn zoete en verleidelijke smaak. Het is een wijn die perfect is voor speciale gelegenheden of om te genieten als dessertwijn. De hoge kwaliteit van auslese wijn maakt het ook een geweldige keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders.

Bovendien is auslese wijn een van de meest veelzijdige wijnen die er zijn. Het kan worden gecombineerd met verschillende soorten voedsel, waaronder kaas, chocolade en fruit. Het is ook een geweldige keuze om te drinken bij een kaasplankje of als aperitief.

Conclusie

Auslese wijn is een zoete en verleidelijke wijn die geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Het wordt gemaakt van druiven die zijn geselecteerd op hun rijpheid en suikergehalte, wat resulteert in een wijn van hoge kwaliteit. Er zijn verschillende soorten auslese wijn, afhankelijk van de druivensoort en het gebied waar de wijn wordt geproduceerd. Het is een veelzijdige wijn die perfect is voor speciale gelegenheden of om te genieten als dessertwijn. Als u op zoek bent naar iets bijzonders, is auslese wijn zeker het proberen waard.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Zoete witte wijn soorten.

Plaats een reactie