Apeldoorn Wijn: De Opkomst van Wijnbouw in de Veluwe

Apeldoorn wijn is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. De wijnbouw in de Veluwe is nog in ontwikkeling, maar er zijn al enkele wijngaarden die prachtige wijnen produceren. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de wijnbouw in Apeldoorn en de verschillende wijngaarden die er te vinden zijn.

Apeldoorn wijn

Geschiedenis van de Wijnbouw in Apeldoorn

De geschiedenis van de wijnbouw in Apeldoorn gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd werden er al druiven verbouwd in de omgeving van de stad. De wijnbouw kreeg echter een flinke klap in de 16e eeuw toen de Reformatie plaatsvond. Veel kloosters en abdijen, die verantwoordelijk waren voor de wijnbouw, werden gesloten. Hierdoor verdween de wijnbouw in Apeldoorn en de rest van Nederland bijna volledig.

In de 20e eeuw begon de wijnbouw langzaam weer op te komen in Nederland. In de jaren ’70 en ’80 werden er enkele wijngaarden opgericht in Limburg en Zeeland. Inmiddels zijn er door het hele land wijngaarden te vinden, waaronder ook in Apeldoorn.

Wijngaarden in Apeldoorn

Er zijn op dit moment enkele wijngaarden te vinden in Apeldoorn en omgeving. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijngaarden:

Wijngaard de Zonneroos

Wijngaard de Zonneroos is gelegen in het buitengebied van Apeldoorn. De wijngaard is in 2005 opgericht en beslaat een oppervlakte van 1,5 hectare. Er worden verschillende druivenrassen verbouwd, waaronder de Johanniter, Solaris en Regent. De wijnen van de Zonneroos hebben al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Medaille op de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Wijngaard Veluwsche Wijn

Wijngaard Veluwsche Wijn is gelegen in het dorp Beemte-Broekland, net buiten Apeldoorn. De wijngaard is in 2010 opgericht en beslaat een oppervlakte van 0,5 hectare. Er worden voornamelijk witte druivenrassen verbouwd, waaronder de Johanniter en Souvignier Gris. De wijnen van Veluwsche Wijn hebben een frisse en fruitige smaak.

Wijngaard De Fiere Wijnakker

Wijngaard De Fiere Wijnakker is gelegen in het dorp Vaassen, op zo’n 10 kilometer van Apeldoorn. De wijngaard is in 2012 opgericht en beslaat een oppervlakte van 0,7 hectare. Er worden verschillende druivenrassen verbouwd, waaronder de Johanniter, Solaris en Cabernet Cortis. De wijnen van De Fiere Wijnakker hebben een volle en krachtige smaak.

De Toekomst van de Wijnbouw in Apeldoorn

De wijnbouw in Apeldoorn en de rest van Nederland is nog volop in ontwikkeling. Er zijn nog maar enkele wijngaarden te vinden, maar de verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal toenemen. De klimaatverandering zorgt ervoor dat Nederland steeds geschikter wordt voor de wijnbouw. Ook de toenemende interesse in lokale producten draagt bij aan de groei van de wijnbouw in Nederland.

Er zijn echter ook nog enkele uitdagingen waar de wijnbouw in Nederland mee te maken heeft. Zo is het klimaat nog steeds niet optimaal voor de wijnbouw en zijn de opbrengsten per hectare vaak lager dan in traditionele wijnlanden. Ook is het lastig om de Nederlandse wijnen te verkopen, omdat veel mensen nog steeds denken dat Nederlandse wijn niet goed genoeg is.

Conclusie

Apeldoorn wijn is een relatief nieuw fenomeen in Nederland, maar er zijn al enkele wijngaarden die prachtige wijnen produceren. De wijnbouw in Apeldoorn en de rest van Nederland is nog volop in ontwikkeling, maar de verwachting is dat dit de komende jaren zal toenemen. De klimaatverandering en de toenemende interesse in lokale producten dragen bij aan de groei van de wijnbouw in Nederland. Er zijn echter ook nog enkele uitdagingen waar de wijnbouw in Nederland mee te maken heeft, zoals het klimaat en de opbrengsten per hectare. Desondanks zijn de Nederlandse wijnen zeker het proberen waard!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Nederlandse wijn: een opkomende trend.

Plaats een reactie